פיזיותרפיה לאחר נקע בקרסול

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

נקע בקרסולנקע בקרסול מתרחש כאשר רצועות הקרסול נמתחות יתר על המידה. נקעים בקרסול  יכולים להיות שונים ברמת חומרתם, החל מ"עיוות של הקרסול או "נקע קל" ועד לקרע חמור ומלא של הרצועות המערב אף שברי עצמות. נקעים בקרסול יכולים להתרחש באופן פשוט על ידי תנועה לא נכונה או סיבוב של הקרסול או כאשר נעשית פעולה או תנועה כלשהי על משטח קרקע לא יציב. דוגמאות נפוצות לכך מתרחשות בסיבוב הרגל  במהלך ריצה, נחיתה לא מאוזנת בזמן קפיצה או דריכה על משטח לא מסודר.

למרבה הצער, נקע בקרסול יכול לחזור על עצמו בשיעור די גבוה (40%-70% מהמקרים). אך נחקר ונמצא כי תרגילי שיקום לאחר הפציעה עשויים להוריד שיעורים אלה באופן משמעותי. מטרות הפיזיותרפיה המשקמת במקרה זה יכללו מרכיבים כמו הקלה על הכאב והדלקת המתפתחת; החזרת טווח התנועה המלא; החזרת יכולת הרגל לשאת את משקל הגוף; חיזוק שרירי הקרסול; שיחזור והחזרת האיזון בין הרגליים; שיקום וחזרה לתפקוד הרגיל; שיפור יכולת ההליכה, הריצה, הקפיצות והנחיתה, החזרת המהירות והזריזות וכל המיומנויות הדרושות לספורט ספציפי, אם היה קיים לפני הפציעה.

אורך הטיפול המשקם

הטיפול המשקם בנקע בקרסול הינו ספציפי ומותאם אישית לכל מטופל, ולכן בתחילה אין וודאות לגבי אורכו. לפעמים, הטיפול יכול לארוך פחות משבוע, בעוד שאצל אחרים הטיפול עלול להיות ארוך יותר עד כשישה שבועות ואף יותר. במקרה בו מתגלה קושי משמעותי, יש לפנות בחזרה לרופא המטפל, אשר יידרש להערכה מחודשת אשר תכלול צילומים ובדיקות נוספות. הזמן המוערך להתאוששות מלאה הינו מספר חודשים עד חצי שנה מיום הפציעה.

כך שאין מסגרת זמן ספציפית לאופן ההתקדמות בין שלב אחד למשנהו. שיקום הפציעה והצלחתו נקבע על ידי גורמים רבים בהערכה הקלינית של הפיזיותרפיסט. כל עוד טווחי התנועה והתפקוד משתפרים, הפיזיותרפיסטים יהיו מרוצים ויכנו את התהליך כהצלחה.  אולם יש לשים לב כי כל התקדמות לשלב הבא בסדרת האימונים חייבת להיות מגובה ומפוקחת על ידי המאמן הצמוד, בכדי לא להעמיס באופן מיותר ולסכן את הרגל בפציעה חדשה ולהעלות את סף התסכול בגין עיכוב בהתאוששות.

מהלך הטיפול

הפיזיותרפיסט המטפל יראיין את המטופל וישאל מספר שאלות מנחות אשר יסייעו לו לאחר מכן בבירור הבעיה העיקרית שלו. תהליך השיקום מתחלק לשלושה שלבים: השלב הראשון מתחיל מיד לאחר הורדת הגבס, לאחר מכן מגיע שלב הביניים והשלב הסופי. לכל אחד מן השלבים ישנן מטרות שונות ופעילויות שונות. כאמור, המעבר בין שלב לשלב חייב להיעשות בהדרכת פיזיותרפיסט מומחה. מטרת השלב הראשון הוא להפחית מהכאב והנפיחות אשר מתלווה לנקע. הפיזיותרפיסט עשוי להשתמש בשיטות שונות ובמגוון גירויים כמו למשל אלקטרותרפיה, הידרותרפיה, עיסויים, קירור ועוד. מעבר לכך, ייעשה ניסיון להחזיר את התנועה לקרסול, באופן אשר יאפשר בשלבים מתקדמים יותר הליכה ואף ריצה. שלב זה הינו הארוך והכואב מכולם, כך שהוא עלול להימשך בין חודש לחודשיים.

בשלב הביניים ייעשה ניסיון להליכה ללא קביים, כמו גם שימור טווח התנועה אשר כבר הושג. ייעשה ניסיון להחזיר את האיזון בין שתי הגפיים והאימון יכוון לנשיאת כובד הגוף על הקרסול. ורק בשלב האחרון והסופי ייעשה ניסיון להגיע לפעילות ותפקוד תקין בדומה למצב שלפני הפציעה. במקרה של ספורטאים, הם יוכלו לשוב ולהתאמן באופן הדרגתי, על ניתורים, קפיצות וריצות. יש לשים לב כי המטופלים שונים זה מזה, ומרכיב הגיל הינו משמעותי בחזרה לשיגרה לאחר נקע בקרסול. דינו של מטופל בן 18 אינו דומה לדינו של מטופל מבוגר יותר.

פיזיותרפיה לקרסול – כיצד עשוי להיראות הטיפול הפיזיותרפי שנבצע בקרסול

מטופלים רבים אשר סובלים מפציעות הקרסול השונות או מכאבים כרוניים בקרסול, וניצבים בפני התחלת הטיפול הפיזיותרפי בקרסול, נתקלים לעתים קרובות בחששות רבות או מפחד כיצד הטיפול עשוי להיראות. ככלל, טיפול פיזיותרפי לקרסול, וכל טיפול פיזיותרפי אחר, הם טיפולים אשר מותאמים באופן אישי לכל מטופל, ובהתחשב בנסיבות הרפואיות, ובמגבלות הקיימות. טרם הטיפול, אתם תעברו פגישה אישית מול המטפל הפיזיותרפי שילווה אתכם לכל אורך התהליך, ראיון שבמהלכו המטפל יצליח להבין מה היא הסיטואציה הרפואית שלכם, מה הן בעיות הקרסול השונות שאתם חווים, כל אלה, נועד על מנת לגרום לטיפול של פיזיותרפיה לקרסול שלכם להיות טוב הרבה יותר ומדויק יותר.

פיזיותרפיה לקרסול – על החשיבות של יישום הטיפול הפיזיותרפי בקרסול בבית

ניתן להשוות בצורה כזו או אחרת את הטיפול הפיזיותרפי ללמידה למבחן בבית הספר. למידה בשיעור היא חשוב, במהלכה נלמד את כל היסודות ונרכוש את כל הידע כדי לעבור את המבחן, אך השיעור אינו מספיק לבד, ועלינו בעצם לתרגל בשעות הפנאי, על מנת שנוכל להבטיח הצלחה מרבית במבחן. כך למעשה גם בטיפול הפיזיותרפי – בטיפול עצמו תלמדו תרגילים ויסודות שונים שעשויים לעזור ולשפר את הכאבים שאתם מרגישים, אך ישנה חשיבות גבוהה של לקיחת כל היסודות שאתם לומדים, תרגול, ויישום שלהם בבית.

כיצד הרפואה המשלימה יכול לסייע לאנשים שסובלים מכאבים בקרסול?

הרפואה המשלימה היא רפואה שיכולה להועיל במצבים בריאותיים ופיזיותרפיים רבים, זאת לצד שיטות הטיפול הקלאסיות שאנחנו עוברים. הרפואה המשלימה, היא רפואה שמאמינה כי יש קשר ישיר בין הנפש, לבין ביטוי של מצבים נפשיים קשים על ידי הופעת תסמונות רפואיות שונות. שילוב של פיזיותרפיה לקרסול יחד עם רפואה משלימה, הוא שילוב שיכול לעשות פלאים לכאבים שאנחנו מרגישים בקרסול.
למשל, ניתן לבחור בפיזיותרפיסט מומחה שבעצם יסייע לכם בביצוע כל מיני תרגילים מתחום הפיזיותרפיה ובכל כל השרירים הקטנים שמסביב לקרסול התחזקו וגם השרירים הגדולים שבסופו של דבר תומכים ביציבות ובאיזון של הקרסול. מצד שני, טיפול באמצעות דיקור או טיפולי מגע מסוגים שונים, יכולים לסייע גם כן באיזון הגוף.

פיזיותרפיה לקרסולמפרק הקרסול נושא את מרבית משקל הגוף. כתוצאה מתפקיד זה וכחלק מהמבנה של המפרק, הקרסול נתון לפגיעות ולפציעות רבות. מדי שנה, מטופלים רבים פונים לרופאים בעקבות נקע בקרסול, מתח ושבר. פגיעה בקרסול מגבירה את הסיכון ב 40-70 אחוזים לפציעות חוזרות. מסיבה זו, חשוב לחזק ולמתוח את הקרסול לאחר הפציעה הראשונית כדי למנוע פגיעות נוספות.

שיקום הקרסול נעשה בהדרגתיות ובזהירות. תחילה המטפל הפיותרפי ממליץ על ביצוע פעילות גופנית אשר אינה כרוכה בנשיאת משקל רב, שילוב תרגילי התנגדות ובהמשך, לאחר התאוששות הקרסול, ניתן לשלב תרגילים הכוללים נשיאת משקל.

נקע

נקע היא פגיעה ברצועה המפרקית. נקע מתרחש כאשר רצועת הקרסול נמתחת יתר על המידה על ידי סיבוב הקרסול או בעת הליכה על קרקע בלתי יציבה, במהלך ריצה, נחיתה או דריכה על משטח בלתי סדיר. לאחר הפציעה ניתן להבחין בשטפי דם, נפיחות, אדמימות וכאב. פציעה זו עלולה לגרום לבעיות בהליכה או בעת עמידה, בהתאם לחומרת הפציעה.

פיזיותרפיסטים נותנים הערכה ומאבחנים נקעים בקרסול. המטפל מתשאל את המטופל ועורך בדיקה גופנית כדי לקבוע את חומרת המצב. במידת הצורך, המטופל נדרש לעבור בדיקות CT, צילום רנטגן או MRI  לצורך אבחון. מטרות הטיפול הפיזיותרפי כוללות הקלה בכאב, מניעת פציעות חוזרות, שיפור טווח התנועה, חיזוק שרירי הקרסול וחזרה לפעילות שגרתית כמו דריכה, הליכה וריצה. שיקום הפציעה נעשה במסגרת טיפולים פיזותרפיים. הטיפול מורכב ממספר שלבים כאשר השלב הראשוני הינו מנוחה, בקרה והקלה בכאבים. על מנת למנוע את הישנותן של הפציעות הפיזיותרפיסט מדריך את המטופל לבצע תרגילים המשפרים את השיקום וההחלמה.

שבר בקרסול

שבר הקרסול הינו שבר בעצמות הקרסול אשר מאובחן בדרך כלל באמצעות צילום רנטגן ומצריך התערבות כירורגית. לאחר תקופת ההחלמה והסרת הגבס, המטופל נדרש לעבור סדרת טיפולים פיזותרפיים כדי לסייע לתהליך ההתאוששות והשיבה לשגרה ולפעילות רגילה. בדרך כלל נדרשת תקופה של שלושה חודשים הכוללת מחסור בפעילות  ותנועה מוגבלת עד להחלמת העצמות.

לאחר הסרת הגבס, המטפל מסייע בשיקום המטופל באמצעות הנחייה וביצוע תרגילים בבריכות שחייה. תרגילים אלה מסייעים בשיקום טווח תנועת הקרסול. המטפל בוחן את התקדמות תקופת ההחלמה ובמהשך משלב תרגילי אופניים ויישום תרגילי נשיאת משקל. נשיאת המשקל מתאפשרת כל עוד אין ראיות בדבר נוכחות שברים בצילום הרנטגן. הפיזיותרפיסט משלב תרגיל חיזוק ופרופריאוספציה.

אפשרויות טיפול פיזיותרפי

פיזיותרפיה משלבת תרגילים ושימוש בגורמים חיצוניים המסייעים בתהליך הריפוי, השיקום וההחלמה של פציעות בקרסול. בהתאם לצרכי המטופל ולחומרת הפציעה, המטפל עשוי לבחור בטכניקות הבאות: יישום קרח\חום, אולטרסאונד, מכשירים המסייעים להליכה (קביים, מקל הליכה), תרגילים, תרגילי מתיחה, חיזוק, איזון, גירוי עצבי חשמלי ועוד.

מטרות הטיפול הפיזיותרפי

  • טווח תנועה- הגדלת טווח תנועה הוא אחד המטרות במסגרת הטיפולים הפיזיותרפיים, לאחר תהליך הריפוי המלא. מטרת הטיפול היא לעבוד באיטיות תוך מתיחת השרירים והרצועות. ישיבה  עם רגל ישרה הפונה החוצה וכיפוף כף הרגל לכיוון הברך, מותחת את האזור. חשוב להקפיד על המתיחה למשך מספר שניות לפני השחרור, ולחזור על התרגיל מספר פעמים ביום במשך כעשרה ימים. חשוב להקפיד על תכנית התרגילים עליה ממליץ המטפל.
  • חיזוק- חיזוק שרירי הרגליים אשר תומכים ברצועות השומרות על הקרסול. המטפל מדריך את המטופל לביצוע רגילי התנגדות אשר מסייעים בבניית השרירים.
  • איזון ובקרה- טכניקות איזון מלמדות שליטה ויציבות , דבר המפחית את הסיכון לפציעות חוזרות. המטופל נדרש לעמוד על רגל אחת למשך דקה, ולשמור על יציבות ואיזון. אם התנועה גורמת לכאב בקרסול, חשוב להימנע מעומס מיותר ולתת מנוחה לקרסול.

ראו גם:

חולשה ברקדנים: על יתרונות הפיזיותרפיה לרקדנים ורקדניות

מעבדת הליכה

שילוב של פיזיותרפיה ומדרסים מותאמים אישית ייקלו באופן משמעותי על הכאב!

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.