פיזיותרפיה לאחר אירוע מוחי

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

אירוע מוחיפיזיותרפיה לאחר אירוע מוחי או פיזותרפיה שיקומית לאחר אירוע מוחי מסייעת לשקם את התפקוד והמיומנויות אשר היו שגורות בעבר כמו הליכה ופעולות פיזיות אחרות. הפיזיותרפיה השיקומית תנסה להרחיב את טווח התנועות ולמזער את הנזקים של הליקויים הקיימים כמו שיתוק חלקי או מלא, איזון לקוי וירידה ביכולת ההליכה. אירוע מוחי הינה תופעה נפוצה מאד בקרב אנשים מבוגרים וצעירים כאחד. היא פוגעת במערכת העצבים ועלולה לגרום למגוון חסרים וירידה תפקודית, אם באופן זמני ואם באופן קבוע. אין ביכולתה של הפיזיותרפיה השיקומית לרפא את מצבו של החולה, אולם באפשרותה להיטיב עם מצבו ולשפר את איכות חייו באופן משמעותי.

השיקום יכול להתחיל מיד עם התייצבות הסימנים החיוניים של המטופל מבחינה קלינית רפואית, לפעמים אף לאחר 24-48 שעות. השיקום מתחיל במחלקה השיקומית בבית  החולים ויכול להימשך גם לאחר שחרור המטופל לביתו. שלבי הטיפול יהיו תלויים באופן ספציפי במטופל ובמצבו ובמוטיבציה המניעה אותו. לפני התחלת הטיפול יתרשם הפיזיותרפיסט מיכולותיו של המטופל, כמו גם מהתמיכה המשפחתית והאחרת הקיימת לצידו. יש לבחור פיזיותרפיסט מומחה, אשר הצליח ליצור קשר עם המטופל ולתקשר איתו באופן שיעורר בו את הרצון לפעול ולהתאמץ.

משמעותה של הפיזיותרפיה השיקומית

פיזיותרפיסטים מתמחים בטיפול בקשיים הנובעים מהאירוע המוחי שהתרחש, ומתייחסים לתחום המוטורי והסנסורי. הם מכירים ומבחינים בטיפול בהשוואה בין ההיבטים האנטומיים השונים הקשורים לתפקוד התקין, בדגש על התנועה ובין ההיבטים האנטומיים שנשארו לאחר הפגיעה. הם יכולים להעריך את כוחם של מטופלים הנמצאים לאחר אירוע מוחי, מבחינת יכולת הסיבולת הקיימת, טווח התנועה, הפרעות בהליכה, ובעיות חושיות. על פי כל אותם נתונים הם יכולים לפתח תכנית ספציפית ומאוזנת שמטרתה העיקרית תהיה פיתוח יכולת השליטה על התפקודים המוטוריים.

הפיזיותרפיסטים מסייעים למטופלים לאחר אירוע מוחי להחזיר את השימוש בגפיים, ללמוד אסטרטגיות פיצוי אשר יתגברו על החסרים הקיימים ולקיים תכניות פעילות גופנית מתמשכות, עקביות ורציפות בכדי לסייע למטופלים לשמור על המיומנויות שנלמדו. אנשים עם מוגבלויות נוטים לפעמים להימנע משימוש ופעילות בגפיים הלקויות, עובדה המובילה להתנהגות הנקראת הימנעות וחוסר שימוש. אולם דווקא השימוש החוזר בגפיים אלו, למרות הלקות הקיימת, היא זו המעודדת את הגמישות המוחית ומסייעת בהפחתת המוגבלות.

מהלך הטיפול של פיזיותרפיה לאחר אירוע מוחי

הטיפול במטופלים לאחר אירוע מוחי כולל עידוד ושימוש בגפיים הלקויות, באופן שיכלול גירוי חושי סלקטיבי כגון הקשה או ליטוף של המטפל במטופל. לשם כך, משתמש הפיזיותרפיסט במגוון גירויים ושיטות שונות הנמצאות אצלו בקליניקה. כמו כן, יפעלו הפיזיותרפיסטים וישתמשו במגוון תרגילים אשר ירחיבו את טווח התנועה האקטיבית והפסיבית כמו גם את ריסונם הזמני של האיברים הבריאים בזמן תרגול המשימות המוטוריות. באופן כללי, הפיזיותרפיה מדגישה תרגול של תנועות בודדות, שינויים חוזרים ונישנים של סוג תנועה אחת וחזרה על תנועות מורכבות שדורשות מידה רבה של תיאום ואיזון , כמו הליכה או ירידה במדרגות או לנוע בין מכשולים.

לפעמים אנשים לאחר אירוע מוחי מוצאים עצמם חלשים מדי מכדי לשאת את משקלם אך עדיין יכולים לתרגל תנועות חוזרות במהלך הידרותרפיה (טיפול בו המים מספקים את הגירוי החושי הנדרש, כמו גם מסייעים להקלת המשקל) או להיתמך באופן חלקי באמצעות ריתמה. המגמה החדשנית בטיפול פיזיותרפי שיקומי מדגישה את האפקטיביות הקיימת בפעילות מכוונת מטרה, כמו משחקים למשל, בכדי לקדם ולתרום לתיאום וקורדינציה בין הגפיים. פיזיותרפיסטים, לעתים קרובות, גורמים ופועלים למען גירוי חושי באופן סלקטיבי בכדי לעודד את השימוש בגפיים הלקויים ולסייע למטופלים הנמצאים לאחר אירוע מוחי להחזיר את המודעות לגירויים בצד המוזנח של הגוף.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.