פיזיותרפיה לשיתוק מוחין- CP

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

שיתוק מוחיןמחלת (CP (Cerebral Palsy, אשר ידועה גם בשם "שיתוק מוחין" היא מחלה קשה הגורמת להפרעה בתנועה, בטונוס השרירים וביציבה. זוהי בדרך כלל מחלה מולדת אשר מופיעה על רקע הפרעה בהתפתחות המוח או לאחר פגיעה מוחית בזמן הלידה והחולים בה נדרשים לטיפול תומך לאורך כל חייהם. אחת הדרכים החשובות לטפל בחולי CP היא על ידי טיפולי פיזיותרפיה, אשר מסייעת להם להשיג מספר מטרות ובסופו של דבר להגיע לרמה תפקודית טובה.

מהי מחלת CP?

מחלת CP היא מחלה קשה ביותר אשר מופיעה על רקע פגיעה מוחית שמשפיעה על יכולת התנועה של הגוף. הפגיעה המוחית מונעת מהמוח להעביר את הפקודות המתאימות אל שרירי הגוף השונים, ועל כן הם אינם מופעלים כראוי ומופיע מצב אשר ידוע כשיתוק שרירים. CP היא מחלה אשר מתבטאת כבר מהילדות וכוללת הפרעות תנועה, שינויים ברפלקסים, רפיון שרירים או לחילופין ספסטיות (טונוס שרירים מוגבר), יציבה לא נכונה, הופעת תנועות לא רצוניות וכו'. חולי CP רבים מתקשים ללכת, ויכולים לסבול מהפרעה תפקודית כלשהי ומקושי להיות עצמאיים. בחלק מהמקרים, שיתוק השרירים יכול גם להשפיע על יכולת הבליעה ועל תנועת העיניים, וכמעט בכל המקרים חוסר השימוש בשרירים גורם לפגיעה בטווח התנועה ולהפרעה ביכולת השימוש בשרירים.

 כיצד פיזיותרפיה מטפלת ב-CP?

מחלת CP היא מחלה קשה אשר לרוב אינה ניתנת לטיפול, אך בעזרת טיפולי פיזיותרפיה ניתן לשפר את מצבם הכללי של החולים ולאפשר להם הגעה לעצמאות כלשהי. בהתאם למגבלות הגופניות של החולים, טיפולי פיזיותרפיה מסייעים להם בתחומים הבאים:

  • פיתוח קואורדינציה – באמצעות תרגילים שונים חולי CP יכולים לשפר את הקואורדינציה שלהם, במידה והיא פגומה.
  • בניית כוח – בעזרת תרגילים ייעודיים חולי שיתוק מוחין יכולים לפתח כוח אשר ישרת אותם בעתיד לפעילויות היום יומיות.
  • שיפור שיווי המשקל – על מנת שחולי CP יהיו עצמאיים עליהם לשפר את שיווי המשקל שלהם (על מנת שלא יפלו בקלות) ולשם כך קיימים תרגילי פיזיותרפיה שונים.
  • השגת גמישות – גמישות השרירים חשובה מאוד לחולי CP על מנת לאפשר להם שימוש קל ונוח יותר בשרירי הגוף, וטיפולי פיזיותרפיה יכולים בהחלט לסייע להם לשפר את הגמישות הכללית.
  • מניעת סיבוכים ארוכי טווח – אחת הבעיות הגדולות אצל חולי CP הם הופעת סיבוכים ארוכי טווח אשר נובעים מחוסר הפעלת השרירים. מדובר על סיבוכים כמו אטרופיה של השרירים, ספסטיות, כאבי שרירים ומפרקים, קונטרקטורות וכו'. טיפולי פיזיותרפיה החל מגיל צעיר יכולים למנוע חלק מהסיבוכים שהוזכרו, ולהפחית את חומרתם ועל כן חיוניים לכל חולי שיתוק מוחין.

 אילו טיפולי פיזיותרפיה מסייעים לחולי CP

טיפולי הפיזיותרפיה העיקריים אשר מוצעים לחולי CP הם:

  • ביצוע תרגילים – החלק הבסיסי ביותר בטיפולי הפיזיותרפיה עבור חולים עם CP הוא ביצוע תרגילים שונים, הכוללים תרגילי כוח, תרגילי גמישות ומתיחות, תרגילים העובדים על קואורדינציה וכו'. באופן כללי, טיפולי הפיזיותרפיה שמים דגש על שיפור המוביליות של החולים ועליה הדרגתית בקושי התרגילים, על מנת לאפשר לחולים בסופו של דבר להגיע לעצמאות כלשהי.
  • שימוש במכשירי עזר – בדרך כלל, על מנת לשפר את יעילות התרגילים השונים ניתן להשתמש במכשירי עזר אשר מסייעים למטפלים ולמטופלים לשפר את התוצאות המושגות כתוצאה מהתרגילים.
  • שימוש בקומפרסים – במידה וקיים כאב או שמתחיל תהליך דלקתי ניתן להשתמש בקומפרסים חמים או קרים על מנת לטפל במצב.
  • אולטרסאונד – שימוש במכשיר אולטרסאונד הוא פופולארי מאוד בטיפולי פיזיותרפיה, והוא מסייע גם לחולי CP במצבים שונים (בעיקר כאשר חסר שיתוף פעולה מצד המטופלים).
צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.