פיזיותרפיה התפתחותית

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה התפתחותיתפיזיותרפיה התפתחותית היא תחום העוסק בטיפול בתינוקות וילדים אשר סובלים מהפרעות התפתחותיות. בדרך כלל, טיפולים כאלה מוצעים לתינוקות וילדים קטנים אשר לא התפתחו כראוי מבחינה מוטורית, ובזכות טיפולים אלה הילדים משיגים שיפור במצבם, מדביקים את קצב ההתפתחות של בני גילם ובסופו של דבר יכולים להשלים את התפתחותם כראוי.

 מתי פונים לפיזיותרפיה התפתחותית?

פיזיותרפיה התפתחותית הפכה בשנים האחרונות לתחום פופולארי מאוד בקרב הורים צעירים, אשר רבים מהם פונים לאיש מקצוע בתלונות שונות לגבי התפתחות הילד. באופן כללי, כל ילד אשר לא מתפתח בקצב הראוי או סובל מכל הפרעה אחרת הקשורה להתפתחות שלו יכול ליהנות מטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית, וההפרעות העיקריות המגיעות לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית הן:

  • הפרעות אורטופדיות – כל הפרעה הקשורה לתחום השריר והשלד יכולה לקבל מענה בטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית. מדובר על הפרעות כמו אסימטריה (כמו לדוגמא טורטיקוליס), בעיות בתפקוד שרירים מסויימים והפרעות נוספות.
  • הפרעות נוירולוגיות – עיקר ההפרעות ההתפתחותיות אשר דורשות טיפולי פיזיותרפיה הן הפרעות נוירולוגיות, הכוללות שיתוק מוחין, הפרעה בטונוס השרירים, חוסר שיווי משקל, בעיות תחושתיות ובעיות נוספות.
  • הפרעות בהתפתחות המוטורית – כל הפרעה נוספת בהתפתחות המערכת המוטורית כמו הפרעת קואורדינציה, הפרעה בביצוע פעולות שונות וחוסר הגעה ל"אבני הדרך" הרלוונטיות (כמו היפוך, ישיבה, זחילה, עמידה וכו') או כל הפרעה אחרת יכול להגיע לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית במטרה להשיג שיפור במצב.
  • תלונות נוספות – הורים רבים מגיעים לייעוץ במרכזי פיזיותרפיה התפתחותית בשל תלונות אחרות אשר לדעתם קשורות להתפתחות התינוק. מדובר על תלונות כמו היפראקטיביות, ישנוניות, או כל ליקוי אחר אשר לדעת ההורים קשור להפרעה התפתחותית כלשהי. במקרים אלה הילד עובר אבחון ולאחר מכן הפיזיותרפיסטים מייעצים להורים לגבי הצורך בהמשך טיפול.

 סוגי הטיפול בפיזיותרפיה התפתחותית

טיפול בפיזיותרפיה התפתחותית מתבצע לרוב על ידי פעילות משותפת עם הילד, בהתאם לגילו ולדברים אותם הוא מסוגל לעשות. במהלך הטיפול מתמקדים בהפרעות הגופניות בהם רוצים לטפל, ועל ידי ביצוע פעילויות ותרגילים שונים "מאמנים" את אותן ההפרעות במטרה לאפשר שיפור. הדרכים העיקריות בהן מטפלים בילדים על ידי פיזיותרפיה התפתחותית הן:

משחקים – מכיוון שילדים אוהבים לשחק, רוב מפגשי הטיפול בפיזיותרפיה התפתחותית מתמקדים במשחקים מסוגים שונים אשר באים לחדד פעולות שונות בהן הילד מתקשה. מדובר במשחקים שונים אשר עובדים על יכולות מוטוריות שונות כמו קואורדינציה, כוח שרירים, סיבולת וכו', ומטרתם להשיג שיפור ביכולותיו של הילד. מכיוון שרוב הילדים משתפים פעולה עם משחקים, זוהי נחשבת לאחת הדרכים הפופולאריות ביותר לטפל בילדים הסובלים מהפרעה התפתחותית כלשהי.

תרגילים שונים – מלבד המשחקים, ניתן לבצע עם הילדים תרגילים שונים אשר עובדים באופן ממוקד יותר על היכולות השונות. מדובר על תרגילים כמו שימוש ביד החלשה, תרגילי קואורדינציה ותרגילים נוספים אשר מסייעים לשפר בצורה מדוייקת יותר את היכולות הפגועות בילדים.

הדרכת הורים – אחד השלבים החשובים ביותר בפיזיותרפיה ההתפתחותית הוא הדרכת ההורים לגבי העבודה עם הילדים בבית. מכיוון שפיזיותרפיה התפתחותית מתבצעת במפגשים אחת לתקופה, קיימת חשיבות רבה לעבודה של ההורים עם הילדים בבית, ועל כן חלק חשוב ביותר מהטיפול הוא הדרכת ההורים. במהלך ההדרכה מקבלים ההורים דגשים לגבי הטיפול הביתי בילדים, מקבלים "שיעורי בית" ותרגילים שונים אותם עליהם לבצע בשעות הפנאי ועוברים סדנאות שונות לגבי הפעילות עם הילדים. בנוסף, הדרכת ההורים חשובה לשם תיאום ציפיות, הדרכה לגבי שלבי ההתפתחות השונים ובעיקר על מנת להרגיע את ההורים אשר במקרים רבים חרדים להתפתחות ילדם.

פיזיותרפיה לפגים ותינוקותתינוקות ופגים יכולים לסבול מהפרעות שונות אשר דורשות טיפול פיזיותרפי, ובאמצעות פיזיותרפיה נכונה ניתן להקל על בעיות רבות המופיעות בגילאים הללו. בגיל הפגות, עיקרי טיפולי הפיזיותרפיה מתמקדים בשיקום ושיפור מערכת הנשימה ומערכת השרירים, טיפולים אלה מסייעים להבשלת הפגים. אצל תינוקות, טיפולי הפיזיותרפיה כוללים פיזיותרפיה נשימתית וטיפול התפחותי, אשר יכולים לסייע מאוד לשפר את מצבם של תינוקות הסובלים מהפרעות נשימה או הפרעות התפתחותיות. מלבד הטיפולים עצמם, חלק חשוב בפיזיותרפיה אצל תינוקות ופגים הוא הדרכת ההורים, ומתן הנחיות מתאימות בנוגע לטיפול ביתי בילדיהם.

פיזיותרפיה לתינוקות ולפגים

פגים הם תינוקות קטנטנים אשר לא סיימו את הבשלתם ברחם, ויוצאים לאוויר העולם לפני שהם בשלים לכך. בשל כך, נדרשת אליהם התייחסות מיוחדת ויש לטפל בהם על ידי צוות מולטידיסציפלינרי, אשר כולל בין היתר פיזיותרפיסטים. פיזיותרפיה לתינוקות ופגים מתחילה בהערכה ראשונית, בה בוחן הפיזיותרפיסט את מערכות גופו השונות של הפג במטרה להחליט במה יש להתמקד בטיפול. המערכות העיקריות אשר דורשות טיפול על ידי פיזיותרפיסט הם מערכת התנועה ומערכת הנשימה, אך מלבד המערכות שהוזכרו הפיזיותרפיסטים מטפלים בכל הפרעה אחרת בהתפתחותו של הפג. מבחינת מערכת התנועה, הפיזיותרפיסטים מתרגלים עם הפגים תנוחות שונות (על הבטן, הגב, הצד וכו') ומבצעים תרגילים נוספים על מנת לשפר את כוח השריר שלהם. בנוסף, במידה וקיימת הפרעה נקודתית הקשורה למערכת התנועה, מבצעים הפיזיותרפיסטים תרגילי אימון ייעודיים.

מלבד מערכת התנועה, הפיזיותרפיסטים מעניקים לפגים טיפול נשימתי הכולל בעיקר כיוח, ניקוז הריאות ועזרה בתהליכי הנשימה. כמו כן, לפיזיותרפיסטים מקום בגמילת הפגים מזונדה והעברתם להזנה על ידי מציצה.

חשוב להדגיש שהפיזיותרפיסטים לא מטפלים אך ורק בפגים אלא גם מספקים להוריהם הדרכה ומענה על כל הצרכים שלהם. פיזיותרפיה לתינוקות ופגים מטרתה להקל על הילד, התינוק או הפג.

פיזיותרפיה לתינוקות ופגים התורמת לנשימה

תינוקות ופגים רבים סובלים מהפרעות נשימה על רקע גורמים שונים כמו זיהומים, אסתמה, שאיפת תוכן לריאות וגורמים אחרים. אחת הדרכים להקל על התינוקות היא טיפולי פיזיותרפיה נשימתית, אשר מטרתן "לנקות" את הריאות מהכיח והליחה המצטברת, לפנות את נתיב האוויר מליחה ולאפשר לתינוקות לנשום טוב יותר. הפיזיותרפיה הנשימתית מתבצעת באופן כללי על ידי "דפיקות על הגב", אשר מסייעות להרחיק את הכיח והליחה מדרכי האוויר של התינוקות ולהוציא אותם החוצה. במקרים פשוטים, חלק מהפיזיותרפיסטים מדריכים את ההורים כיצד לבצע את הפיזיותרפיה הנשימתית כך שיוכלו לעשות זאת בבית. לעומת זאת, במקרים קשים יותר הטיפול חייב להיעשות על ידי איש מקצוע על מנת להבטיח טיפול נכון אשר אינו גורם נזק לתינוק.

 טיפול בהפרעות התפתחות

התפתחות התינוק כוללת "אבני דרך" שונות כמו היפוך, ישיבה, עמידה, הליכה וכו – חלק נכבד מטיפול פיזיותרפיה לתינוקות ופגים עוזר במצבים אלו. חלק מהתינוקות אשר לא מתפתחים כראוי צריכים סיוע אשר יעזור להם להשיג את אבני הדרך השונות ולהמשיך בהתפתחותם. במקרים מסויימים, ניתן לפנות לפיזיותרפיסט אשר מתמחה בהפרעות התפתחותיות, ותוך מספר פגישות לראות את השיפור בהתפתחותו של התינוק. במפגשים הללו מבצעים מספר תרגילים על מנת לסייע לתינוק להתחזק ולהתקדם בהתפתחותו, ורוב התינוקות משתפרים מאוד כתוצאה מהטיפול הפיזיותרפי.

טיפול בעיוותי שרירים

חלק מהתינוקות סובלים מעיוותי שרירים מולדים, כמו טורטיקוליס (הטיה של הצוואר), קונטרקטורות, תנוחה לא נכונה של איברים וכו'. במקרים אלה, ניתן לפנות אל טיפולי פיזיותרפיה במטרה להרפות את השרירים המעורבים ולאפשר לגוף לחזור לתנוחה המקורית. בטיפולים הללו מבצעים תרגילי מתיחה שונים, מקלים על טונוס השרירים על ידי דרכים שונות ומאפשרים לאיברי הגוף לחזור למקום האנטומי הנכון שלהם. טיפול בעיוותי שרירים כאלה דורש בדרך כלל מספר מפגשים, ובמידה והוא מתבצע בצורה נכונה ומקצועית יכול למנוע הגעה לניתוח או סיבוכים עתידיים.

איך תדעו האם לקחת את התינוק שלכם לטיפול פיזיותרפיה?

כאמור, טיפול פיזיותרפיה יכול, בין השאר, לעזור ולקדם תינוקות ופגים אשר טרם השיגו את אבני הדרך ההתפתחותיות. בשנים הראשונות לחייהם התינוקות סקרנים וחוקרים את העולם בין השאר דרך התנועה במרחב. חסך או עיכוב בתחום זה עלולים להשפיע על החקירה ועל ההתפתחות. לכן, חשוב במיוחד לשים לב לקצב ההתפתחות של התינוק ובמידה ועולה אצלכם חשש כלשהוא, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע כדי לקבל תמונת מצב מדויקת של קצב ההתפתחות.

מה ניתן לעשות בסביבת הבית כדי לאפשר התפתחות מיטבית של התינוק?

כדאי לאפשר לתינוק מרחב בטוח לחקירה. מרחב שבו הוא יכול להתנועע ולזוז בלי סכנות. למשל, מזרון דק על הרצפה יאפשר חקירה של הזזת הגוף, יחד עם הגנה מנפילות. ספה נמוכה או הדום יאפשרו לתינוק את ההתנסות בשליחת ידיים למעלה ומשיכת הגוף לעמידה והליכה בתמיכה.

אז מהן אבני הדרך ההתפתחותיות שכדאי להתייחס אליהן?

העדפת צד – האם התינוק תמיד ישן בהנחת הראש על צד אחד בלבד, או למשל משתמש ביד אחת בלבד.
קושי בתנועתיות גפיים ובתנועות הראש.
טונוס שרירי נמוך או מוגבר
גמישות יתרתינוקות שאובחנו בלקות התפתחותית כגון CP, עיכוב התפתחותי, אוטיזם.
תינוק שמרבה ליפול או מגושם (לאחר שכבר זוחל או הולך למשך תקופה)
בדיקות ההתפתחות של טיפת חלב ורופאי הילדים – במידה והתינוק לא השיג את אבני הדרך ההתפתחתיות כנדרש ולא עמד בבדיקות השגרה, חשוב להתייעץ ולבחון את האפשרות לסייע לו.

כאשר מדובר בפגים או תינוקות שעברו לידה מורכבת, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ולבדוק האם יש צורך באבחון פיזיותרפיה על מנת לדאוג שההתפתחות אינה נפגעת. כאשר מדובר על פיזיותרפיה בתינוקות ובפגים חשוב לשלב את הטיפול עם אנשי מקצוע נוספים בתחום התפתחות הילד.
אחד הדברים הכי חשובים שבוחרים ללכת על טיפול כמו פיזיותרפיה לתינוק הוא בעצם לבחור את הפיזיותרפיסט הטוב, המקצועי ובעל הידע המתאים לבעיה ממנה התינוק שלכם סובל ורק כך למעשה ניתן יהיה לטפל בבעיה ממש מהשורש ולפתור אותה.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.