טיפול פיזיותרפיה לילדים

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

ילדיםפיזיותרפיה לילדים הוא תחום אשר בא לטפל בהפרעות מולדות ונרכשות אשר מופיעות בילדים קטנים וגדולים. הפיזיותרפיה חשובה מאוד על מנת לסייע לילדים להתמודד עם תסמינים של מחלות שונות, בין עם מדובר על מחלות אקוטיות או כאשר מדובר במחלות כרוניות ארוכות טווח. הטיפול הפיזיותרפי בילדים יכול להתבצע במקרים רבים בבית, ולאחר הדרכה נכונה רוב ההורים יכולים לספק לילדיהם את הטיפול גם באופן עצמאי.

 פיזיותרפיה נשימתית

פיזיותרפיה נשימתית היא אוסף תרגילים אשר מתבצע אצל ילדים הסובלים מהפרעות נשימה. מטרתם של תרגילים אלה היא לסלק את הכיח והריר החוסם את דרכי הנשימה ובכך לפתוח אותם ולאפשר כניסת אוויר טובה. פיזיותרפיה נשימתית יכולה להתבצע באופן זמני במחלות חריפות כמו זיהומים ויראליים (כמו ברונכיוליטיס), דלקת ריאות, התלקחות של אסתמה ומחלות נוספות או באופן קבוע במחלות כרוניות כמו ציסטיק פיברוזיס. הפיזיותרפיה הנשימתית מתבצעת על ידי "דפיקות על הגב" אשר מתבצעות באופן שיטתי ומדוייק במטרה לנקות את הריאות מכיח. בדרך כלל הפיזיותרפיה הנשימתית יכולה להתבצע בבית על ידי ההורים לאחר הדרכה מתאימה, אך במקרים מורכבים יותר נדרש טיפול קבוע על ידי פיזיותרפיסט.

שיקום אחרי אירועים שונים

גופם של הילדים גדל ומתפתח כל הזמן, ועל כן מקרים כמו חבלות, שברים, ניתוחים וכל אירוע אחר אשר יכול להשפיע על התפתחותם של הילדים דורש לרוב טיפול מיוחד. על מנת למנוע סיבוכים עתידיים והתפתחות איבר לא תקינה, מבצעים טיפולי פיזיותרפיה שונים אשר מטרתם להחזיר את האיבר הפגוע לתפקוד סביר כמה שיותר מהר. לדוגמא, לאחר שבר ניתן לבצע טיפולי פיזיותרפיה לילדים על מנת להאריך את השרירים ולהחזיר את האיבר השבור לתפקוד תקין.

פיזיותרפיה התפתחותית

פיזיותרפיה התפתחותית הוא תחום העוסק בטיפול פיזיותרפי בילדים עם הפרעות התפתחות מסוגים שונים. הפרעות ההתפתחות יכולות להיות קשורות למחלות רקע (כמו תסמונות גנטיות) או להופיע ללא סיבה ידועה מראש. במקרים של הפרעות התפתחות ניתן תוך טיפול קצר הכולל מספר מפגשים להשיג התקדמות משמעותית בהתפתחות ולהחזיר את הילד לקצב ההתפתחות המקובל לגילו. הפיזיותרפיה ההתפתחותית עובדת על הפרעות בשיווי המשקל, הפרעות בקואורדינציה, הפרעות בכוח הגס והפרעות נוספות הקשורות להתפתחות הילד.

טיפול בהפרעות אורטופדיות

הפרעות אורטופדיות שונות יכולות לגרום סבל רב לילדים, ובמקרים מסויימים אף לגרום להתפתחות אסימטרית ולא תקינה של הגוף. ההפרעות הנפוצות ביותר אשר בהן מטפלים בפיזיותרפיה הן סקוליוזיס (עקמת) או טורטיקוליס (נטייה של הצוואר) ובמקרים אלה הטיפול הפיזיותרפי חיוני על מנת להחזיר את הגוף למנח נכון ולאפשר לילדים להמשיך ולהתפתח כראוי.

טיפול בהפרעות נוירולוגיות

מלבד ההפרעות שהוזכרו ניתן לטפל בפיזיותרפיה גם בהפרעות נוירולוגיות שונות, הכוללות בעיקר חולשת שרירים, הפרעות תחושתיות וספסטיות. מקרים אלה יכולים להופיע מסיבות שונות, כמו שיתוק מוחין או לאחר תאונות דרכים והטיפול הפיזיותרפי במקרים אלה יכול לסייע למטופלים לקבל חזרה חלקים מהתפקוד הגופני.

טיפול באמצעות משחק

מכיוון שילדים משתפים פעולה בצורה יפה מאוד במשחקים, אחת הדרכים החשובות לטפל בהן היא בטיפול על ידי משחק. במקרים אלה, בוחרים במשחקים מסויימים המותאמים להפרעה הספציפית אשר בה רוצים לטפל, וכך מטפלים בהפרעה דרך המשחקים. במשחקים הללו מבצעים תרגילים שונים אשר עובדים על קבוצות שריר ספציפיות, מאמנים את הקואורדינציה, משפרים את יכולת התנועה ועובדים על כל הפרעה גופנית אשר דורשת טיפול כלשהו.

בחלק גדול מהמקרים, מנחים את ההורים לגבי המשחקים השונים ומבקשים מהם לשחק בהם גם בבית. בדרך זו, "מרוויחים" שעות תרגול נוספות והילד יכול להתקדם בקצב מהיר יותר. שיתוף הפעולה של ההורים עם הטיפול הפיזיותרפי הוא חשוב ביותר, ונחשב לחיוני להצלחת הטיפול.

כיצד לבחור פיזיותרפיסט המתמחה בתהליכי פיזיותרפיה לילדים?

כאמור, יש כל מיני סוגים של טיפולים פיזיותרפיה לילדים ולכן יש חשיבות רבה בבחירת הפיזיותרפיסט או מכון הפיזיותרפיה אותו אנחנו בוחרים. בעיקרון יש כמה אפשרויות. אפשרות אחת היא לקבל הפניה וטופס 17 דרך קופת החולים בה אתם חברים ולבצע את הטיפולים דרך קופת החולים. יש חשיבות להתחייבות לתהליך ולכן יש לוודא כי רמת הזמינות של התורים טובה בצורה מספקת וכי אתם מקבלים את אותו הפיזיותרפיסט לאורך התקופה. אופציה נוספת, היא לגשת לאחד מהמכונים המתמחים בפיזיותרפיה בטיפול בילדים או לאתר דרך המלצות/קבוצות בפייסבוק/חברים פיזיותרפיסט המקבל באופן פרטי. יש כמה דברים חשובים שצריך לשים אליהם לב.

  1. בחירת פיזיותרפיסט מקצועי, בעל ידע וניסיון בתחום הזה של פיזיותרפיה לילדים
  2. בחרו מישהו שהילד מתחבר אליו ברמה האישית ואתם מתחברים אליו ברמה המקצועית.
  3. וודאו שרמת הזמינות גבוהה ואפילו שריינו תורים קדימה.
  4. יש חשיבות לרצף, להתמדה בתהליך כדי לחזק את הגוף ולהחזיר אותו לאיזון כמה שיותר מהר.
  5. ברוב המקרים, נדרשת עבודה עצמית בבית ולכן תצטרכו ללוות את הילד שלכם גם בבית, לעודד אותו, לעזור לו, לחזק אותו ולקחת חלק מלא ופעיל בתהליך כולו
  6. שימו דגש על מקצועיות, ידע, ניסיון בתחום הספיציפי בו הילד שלכם צריך חיזוק
  7. במידה ומדובר במקרה חמור, יש חשיבות גם לציוד ולמכשור טכנולוגי ולכן זה עוד משהו שחשוב לשים אליו לב לפני שמצטרפים לתכנית כזו או אחרת.
  8. במידה ויש לכם כיסוי של ביטוח פרטי, יכול מאוד להיות שמגיעים לכם החזרים על הטיפולים אותם הילד עובר ולכן יש להתייעץ עם חברה הביטוח או סוכן הביטוח שלכם

לסיכום, פיזיותרפיה לילדים יכולה לסייע לילד שלכם להתחזק ולשפר את המצב הפיזי וגם הנפשי והרגשי בו הוא נמצא. תוכלו לקרוא עוד על התהליך ברשת האינטרנט, להבין מה בדיוק התהליך דורש, לבוא מוכנים לקראת ומשם הדרך תהיה קלה וחלקה יותר. ניתן גם לדבר עם אנשים שעברו את התהליך ואתם סומכים על דעתם, להצטרף לקבוצות פיזיותרפיה בפייסבוק וכדוומה

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.