פיזיותרפיה לחולים באלצהיימר

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה לחולי אלצהיימר
פיזיותרפיה לחולי אלצהיימר

בקרב לא מעט אנשים, בעיקר אלה בני הגיל השלישי, חלה במהלך השנים ירידה בהיבטים קוגניטיביים שונים וביכולת לזכור אירועים אישיים או מאורעות אחרים. בחלק מהמקרים המחלה מלווה גם בפגיעה ובשחיקה של היכולות הגופניות, דבר שמעמיד את האדם בפני סכנת פגיעה גבוהה במיוחד.

מכיוון שמחקרים רבים כבר הצביעו על הקשר בין גוף לנפש, העובדה שטיפולי פיזיותרפיה טומנים בחובם יתרונות גדולים עבור חולי אלצהיימר איננה מפתיעה. לטיפולים כאלה יכולת לשפר את זרימת הדם למוח, לסייע בהאטת קצב המחלה ולעיתים גם להביא תוצאות בהטבה והתקדמות.

להאט את הנזק

מחלת האלצהיימר יכולה להתרחש כבר בגילאים צעירים יחסית, אפילו עוד לפני גיל העמידה, אבל היא נפוצה במיוחד בקרב קשישים. מחקרים מראים באופן חד משמעי שעם העלייה בגיל, הסיכוי לחלות במחלה עולה במידה ניכרת.

מאפיין חשוב של המחלה הינו פגיעה, התנוונות ומוות של נוירונים במוח. אותם נוירונים הם למעשה התאים הבסיסיים של מערכת העצבים המרכזית וכאשר ההתנוונות מתרחשת באזורים משמעותיים במוח, אחת ההשלכות היא הופעה קשיים מהותיים ביכולת ללמוד דברים חדשים וביכולת לזכור.

בשלבים הראשונים עשויה המחלה להתבטא בירידה בזיכרון לטווח קצר, אך בהמשך הבעיה הולכת ומתרחבת וגם היכולת לזכור אירועים ישנים נפגעת וממשיכה להידרדר. המחשבה שמדובר על מחלה "טבעית" שאיננה ניתנת לטיפול איננה נכונה. ישנן שיטות רבות ומגוונות שיכולות לכל הפחות להאט את הנזק.

מצד אחד – מומלץ מאוד להישאר פעילים ולהעסיק את המוח והחשיבה. פעילות מוחית היא בהחלט בעלת השפעה. מצד שני, חשוב לא פחות לשמור על בריאות הגוף. הידרדרות גופנית משפיעה לרעה על קצב המחלה ועל איכות חייו הכללית של המטופל. מכיוון שרבים מהחולים מתקשים לבצע פעולות שונות, הן כתוצאה מהגיל והן כתוצאה מהירידה השכלית, הדרך להישאר פעילים היא להשתתף בטיפולי פיזיותרפיה קבועים. למעשה, לטיפולים אלה כמה וכמה יתרונות שכדאי לתת עליהם את הדעת.

מחזקים את הגוף

יתרון חשוב מאוד שטמון בביצוע טיפולי פיזיותרפיה, מלבד הזרמת דם למוח ועידוד הפעילות המוחית הינו חיזוק הגוף. חיזוק השרירים מסייע בין היתר:

  • למניעת נפילות – אנשים מבוגרים, עם דגש על כאלה הסובלים מבעיות זיכרון, נמצאים בסיכון מוגבר למעידות ולנפילות. שלא כמו בגיל הצעיר, תאונות כאלה עשויות להסתיים באחוז גבוהה של נזקים משמעותיים, שברים ופגיעות פנימיות. חיזוק השרירים התומכים תורם רבות לשיווי המשקל.
  • תרומה לביצוע פעולות יום יומיות – השתתפות בטיפולי פיזיותרפיה מסייעת לחולה להיות פעיל יותר ולקחת חלק גדול יותר בפעילות יום יומיות. בין אם מדובר על השתתפות בפעילות חברתית ובין אם מדובר על פעילות אינדיבידואלית, יש לדבר השפעה ניכרת על פעילות שכלית ויותר מכך – על איכות החיים של החולה.
  • מניעת אובדן של יכולות – בקרב אנשים מבוגרים רבים, בעיקר אלה הסובלים מאלצהיימר, קיימת נטייה להמעיט בביצוע פעולות שונות, חלקן בסיסיות. משמעות הדבר היא שאפילו אנשים שמסוגלים מבחינה פיזית ללכת לבד, לקום לבד, להתיישב באופן עצמאי, נוטים להמעיט בכך יותר ויותר. מצב זה תורם לניוון גופני והחמרת הניוון המוחי. פעילות גופנית במסגרת תומכת, על ידי מטפל שהוא פיזיותרפיסט מומחה, מטפלת בבעיה בצורה טובה.

טיפולים לגוף ולנפש

לפני סיום נדגיש שבקרב חולי אלצהיימר הקשר בין גוף ונפש ניכר היטב. בעיות הזיכרון מביאות להסתגרות ולפגיעה במצב הנפשי ומתפתחות בעיות של דיכאון וחרדה. אותה הסתגרות מביאה למיעוט בפעילות גופנית מה שמעלה עוד יותר את ההחמרה במצב הנפשי.

טיפולי פיזיותרפיה סדירים מסייעים, אם כן, לא רק לשיקום הגוף אלא גם לשיפור במצב הנפשי. בכך, גם כאשר ההידרדרות בזיכרון אמנם קיימת, הפגיעה הרגשית הופכת לקטנה יותר והמצב הפסיכולוגי משתפר מאוד.

ראו גם:

פיזיותרפיה לגיל המבוגר

פיזיותרפיה לסובלים ממחלות כרוניות

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.