כיצד פיזיותרפיה יכולה לעזור בהתמודדות עם אסתמה?

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה עוזרת לחולי אסתמה
פיזיותרפיה עוזרת לחולי אסתמה

אסתמה, גנחת הסמפונות או קצרת הנשימה היא מחלת ריאות כרונית חסימתית שבאה לידי ביטוי בהתקפים של קוצר נשימה.

אין דרך לדעת מתי צפוי להגיע התקף אסתמה ואין דרך לדעת את משכו מראש. בנוסף לכך אין דרך להחלים לחלוטין מהמחלה ולכן הטיפול מיועד בעיקר כדי להביא להקלה בתסמינים ולהאריך את משך ההפוגה שבין התקף להתקף.

מדובר למעשה על דלקת כרונית בריאות שנחשבת לאחת מהמחלות הכרוניות הכי שכיחות בעולם. ההערכה היא שכעשרה אחוז מהמבוגרים בעולם סובלים ממנה ושכחמישה עשר אחוז מהילדים סובלים ממנה.

בדרך כלל גיל האבחנה הוא שלוש שנים ובעוד שבתקופת הילדות בנים נוטים לחלות במחלה פי 2 יותר מאשר בנות, הרי שבתקופת הבגרות השכיחות מתאזנת בין שני המגדרים. כמו כן ישנם חולים שבבגרותם המחלה נעלמת או הופכת להיות א-סימפטומטית.

מה מתרחש בזמן התקף אסתמה?

לכל חולה ישנו טריגר אחד לפחות שיכול להוביל להתפתחות של התקף. ישנם כאלו שחשיפה לאלרגנים שונים יכולה לגרום להם להתקף (פרוות חתולים או כלבים למשל), בקרב ילדים בדרך כלל פעילות גופנית תגרום להתקף וישנם שיסבלו מהתקף אסתמה לעתים קרובות בזמן שהמערכת ההורמונלית שלהם סוערת (נשים לפני קבלת הווסת למשל).

התסמינים של ההתקף כוללים בדרך כלל צפצופים שנשמעים באופן ברור בזמן הנשימה, שיעול חזק, ליחה וקוצר נשימה. בדרך כלל התסמינים האלו מחמירים בזמן הלילה וישנם חולים רבים שמתעוררים משנתם בשל תסמינים אלה.

תסמינים נוספים יכולים להיות תחושה של קושי משמעותי למלא את הריאות באוויר, שימוש בשרירי עזר להשלמת פעולת הנשימה (עקב היפרוונטילציה), עלייה בייצור ריר בדרכי הנשימה ועוד.

הטיפול באסתמה

הטיפול באסתמה נחלק באופן עקרוני לשלושה חלקים. החלק הראשון כולל הימנעות מהטריגרים שעשויים להביא להתקף (טיפול מניעתי).

חלק זה כולל איתור ואבחון של הגורמים החשודים וביצוע של ניסיונות להימנע מהם במידת האפשר. החלק השני כולל שימוש במרחיבי סמפונות שמטרתם להביא להקלה בנשימה בזמן התקף (טיפול מידי לטווח קצר) אבל אין להם תפקיד במניעת או בהפחתת התהליך הדלקתי.

החלק השלישי של הטיפול מיועד להביא לשליטה בתהליך הדלקתי ובמחלה באופן כללי ומתבצע על ידי תרופות שמטרתן לדכא את התהליך הדלקתי כמו למשל סטרואידים שונים.

כיצד פיזיותרפיה עוזרת לחולי אסתמה?

רבים לא מודעים לכך, אבל פיזיותרפיה היא תחום טיפולי שמשמש חולים רבים עם בעיות במערכת הנשימה. פיזיותרפיה מסייעת לחולי סיסטיק פיברוזיס, לחולים ב-COPD וכמובן שגם לחולי אסתמה.

בעזרת פיזיותרפיה ניתן ללמוד טכניקות נשימה מיוחדות שבעזרתן אפשר לפנות את הריר שמצטבר בריאות בקלות רבה יותר, ניתן ללמוד כיצד להקל על הנשימה במיוחד לאחר התקף חריף ואפילו כיצד להתמודד עם קוצר הנשימה במהלך ההתקף עצמו.

בנוסף לכל זאת פיזיותרפיה יכולה לסייע לחולי אסתמה לחזק את שרירי העזר וללמוד כיצד להפעיל אותם בצורה האופטימאלית. בהתאם לזאת הפיזיותרפיה מסייעת הן במהלך התקף והן בין ההתקפים.

אמנם אין בכוחה למנוע את בוא ההתקף אך יש בכוחה לסייע לחולים להתמודד עם ההתקפים ולהפחית את מידת החומרה שלהם באמצעות לימוד של טכניקות נשימה חדשות.

במחקרים עדכניים נראה כי הקפדה על ביצוע תרגילי פיזיותרפיה הצליחה להביא לכך שחולי אסתמה ישתמשו בפחות תרופות ויסבלו פחות מפגיעה באיכות החיים שלהם בעקבות ההתקפים. מעבר לכל זה, על ידי תרגול של תרגילי פיזיותרפיה מתאימים ומקצועיים, יכולים החולים במחלה לעסוק בפעילות גופנית ללא חשש.

כפי שציינו, בקרב ילדים אחד הטריגרים הבולטים להתקף אסתמה הוא ביצוע של פעילות גופנית. אי לכך ילדים רבים שסובלים מהמחלה נמנעים לחלוטין מביצוע פעילויות ספורטיביות. הימנעות מפעילות ספורטיבית מזיקה לבריאות ולכן גם כאן ניתן לראות כיצד הפיזיותרפיה מועילה לבריאות החולים.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.