פיזיותרפיה וסטיבולרית

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה וסטיבולריתפיזיותרפיה וסטיבולרית היא ענף ברפואה העוסק, בין היתר, בהפרעות באוזן הפנימית. פיזיותרפיה וסטיבולרית יכולה לשמש לטיפול בבעיות שיווי משקל, סחרחורות ורטיגו ועוד. הנה כל מה שתצטרכו לדעת על סוג זה של טיפול, המשיכו לקרוא.

במאמר זה נסקור את כל מה שצריך לדעת על פיזיותרפיה וסטיבולרית. בין היתר, נדבר גם על איך טיפול זה עובד ומהן תופעות הלוואי האפשריות של הטיפול. הדבר הראשון שצריך לדעת הוא, שפיזיותרפיה וסטיבולרית היא דיסציפלינה העוסקת בהפרעות תפקודיות של האוזן הפנימית ומערכת שיווי המשקל. טיפול זה ידוע גם בשם שיקום וסטיבולרי, או ניהול הפרעות שיווי משקל.

מטרת הפיזיותרפיה הוסטיבולרית

מטרת הפיזיותרפיה הוסטיבולרית היא לשפר את תפקוד האוזן הפנימית ומערכת שיווי המשקל. טיפול זה יכול לשמש לטיפול בסחרחורת, ורטיגו, חוסר איזון ותסמינים אחרים הקשורים להפרעות אלו. המערכת הוסטיבולרית היא החלק של האוזן הפנימית שמתקשר עם המוח. המערכת הזאת מורכבת משלוש תעלות חצי מעגליות, המודדות תנועה ושינויי מיקום בחלל.

פיזיותרפיה וסטיבולרית, מטרתה לתקן בעיות במערכת זו על ידי גירוי חלקים ספציפיים ממנה. הטיפולים הנפוצים כוללים תרגילי שיקום וסטיבולרי וטיפול בגירוי וסטיבולרי. הרצועה האיליוטיביאלית (ITB) מטופלת לעתים קרובות גם במהלך פגישות פיזיותרפיה.

מה כוללים תרגילי פיזיותרפיה וסטיבולרית?

תרגילי פיזיותרפיה וסטיבולרית יכולים להתבצע במגוון דרכים. שיטות מסוימות כוללות שימוש בידיים או בזרועות כדי לדמות תנועות ראש כמו הנהון או ניעור ראש ימינה ושמאלה. שיטות אחרות כוללות הטיית הראש אחורה או קדימה, שימוש בכיסא כדי לדמות תנועות גלגול, ועמידה על רגל אחת תוך הזזת הרגל השנייה למעלה.

ניתן לבצע את התרגילים במגוון דרכים, לרבות ומומלץ כמובן בעזרת מטפל. בחלק מהמקרים ניתן לעשות אותם גם בבית ללא עזרה של מטפל, אבל חשוב לעבוד תחת תוכנית מסודרת שנבנתה על ידי פיזיותרפיסט. ככל שתקפידו עם תרגול מהסוג הזה, כך תוכלו לנסות להתגבר על בעיות כמו ורטיגו וחוסר שיווי משקל. עם זאת, חשוב לדעת כי לעיתים יש צורך לטפל בבעיות אלו במשך תקופות ארוכות. זאת, מאחר שלעיתים מדובר בבעיות כרוניות.

האם לטיפול פיזיותרפיה וסטיבולרית ישנן תופעות לוואי?

חלק מהאנשים עלולים לחוות תופעות לוואי מפיזיותרפיה וסטיבולרית, אך זה לא שכיח. ישנן כמה תופעות לוואי אפשריות שניתן לחוות לאחר טיפול כמו ורטיגו או טינטון, הנמשכות פחות משישה חודשים לרוב. יש לציין, כי לפעמים תופעות הלוואי האלה הן זמניות ועשויות להיעלם מעצמן, אבל לפעמים הן יכולות להיות קבועות.

כאמור, פיזיותרפיה וסטיבולרית היא טיפול המסייע בשיקום האיזון והקואורדינציה. ישנן מספר תופעות לוואי אפשריות לפיזיותרפיה וסטיבולרית, כגון סחרחורת, בחילות, כאבי ראש ועייפות. עם זאת, ניתן למזער את תופעות הלוואי הללו על ידי הקפדה על תוכנית עבודה נכונה ולקיחת הפסקות במהלך הטיפול. כמו כן, מטופלים מסוימים עשויים להזדקק ליטול תרופות או טיפולים אחרים כדי לנהל את הסימפטומים שלהם אם הם חווים אחת מתופעות הלוואי הללו.

מה כולל טיפול של פיזיותרפיה וסטיבולריתמה כולל טיפול של פיזיותרפיה וסטיבולרית?

המערכת הוסטיבולרית מורכבת משני חלקים עיקריים – האוזן הפנימית והמוח. לאוזן הפנימית שלוש תעלות חצי מעגליות שמתמלאות בנוזל על מנת לשמור על איזון. פיזיותרפיה וסטיבולרית מכוונת להחזיר את האיזון הזה על ידי תיקון כל בעיה בשלוש התעלות הללו או על ידי גירוין. זאת, על מנת להגביר את רגישותן כך שיוכלו להיות יעילות יותר בשמירה על שיווי המשקל. הסוג הנפוץ ביותר של פיזיותרפיה וסטיבולרית נקרא טיפול תנוחתי מחדש (PRT). PRT מסייע למטופלים להחזיר את יכולתם ללכת על ידי שימוש בשילוב של תרגילי פיזיותרפיה והתערבויות טיפוליות כגון ביופידבק או נוירופידבק.

מהם טיפולי נוירופידבק, ביופידבק?

נוירופידבק הוא סוג של טיפול בביופידבק המשתמש בהדמיה עצבית כמשוב כדי לעזור לאנשים לשפר את המיקוד והריכוז שלהם. טיפולי ביופידבק משמשים עם נוירופידבק כדי לשפר ביצועים ותשומת לב במקום העבודה, ביצועי ספורט ותחומי חיים אחרים.

נוירופידבק יכול לשמש לטיפול בהפרעות חרדה, כאב כרוני, מחלת פרקינסון, אפילפסיה, הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD), ADHD, אך לא רק. כמו כן, טיפול זה עשוי לטפל בבעיות הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), הפרעות שימוש בסמים (SUDs), נדודי שינה ועוד. בתוך כך, נוירופידבק הוא סוג של טיפול המבוסס על יכולת המוח ללמוד ולשנות את דפוסי הפעילות שלו.

נוירופידבק הוא סוג של טיפול בביופידבק המשתמש בשינויים בתדרי גלי המוח כאינדיקטור לשינויים במה שקורה בגוף. ביופידבק משתמש בחיישנים ובמנגנוני משוב כדי לעזור לאנשים להיות מודעים יותר לתהליכים הפיזיולוגיים של גופם. בעזרת שילוב נכון עם טיפול פיזיותרפיה וסטיבולרית, ניתן לסייע בבעיות שיווי משקל וסחרחורות הנגרמות ממצבים שונים כמו ורטיגו, מחלת מנייר או שבץ מוחי.

האם פיזיותרפיה וסטיבולרית עשויה להיות מסוכנת?

חשוב מאוד לדעת, סוג זה של פיזיותרפיה יכול להיות מסוכן אם לא נעשה בצורה נכונה. הסיבה לכך היא שזה יכול לגרום לסחרחורת, ורטיגו, או אפילו להוביל לפציעה כזאת או אחרת. הסיכון עולה אם קיימות בעיות בריאות אחרות כגון סיכון לשבץ מוחי או פגיעה מוחית, בעיות שיווי משקל חמורות וכולי.

אם מבצעים פיזיותרפיה וסטיבולרית בצורתה הנכונה ותחת הפיקוח הנכון עם אנשי מקצוע, טיפול זה אינו אמור להיות מסוכן בדרך כלל. הרבה יותר מסוכן לחיות עם בעיות של שיווי משקל, במיוחד אם אתם נוטים לסבול מבעיות כמו ורטיגו ואינכם מוצאים לכך פתרון. בואו נבין מהי בעיית ורטיגו, המשיכו לקרוא.

מהו ורטיגו וכיצד ניתן לטפל בבעיה?

ורטיגו היא סחרחורת הגורמת לתחושת סיבוב או הטיה. זה יכול להיגרם מגורמים רבים ושונים, כמו מחסור בחמצן במוח, פגיעה במערכת הווסטיבולרית ומחלות כלי דם כאלו ואחרות. מלבד פיזיותרפיה וסטיבולרית, הטיפול הנפוץ ביותר בסחרחורת הוא מנוחה וטיפול תרופתי. עם זאת, ישנם גם טיפולים לא רפואיים כמו דיקור וטיפול בעיסוי שיכולים לעזור להקל על התסמינים אצל חלק מהאנשים.

ורטיגו הוא מצב שכיח שיכול לגרום לך להרגיש סחרחורת, בעיות שיווי משקל וחוסר יציבות. זה יכול לקרות כשהבנאדם עומד או יושב ולעתים קרובות זה חולף לאחר מספר דקות. תסמינים של ורטיגו כוללים: סחרחורת וחוסר יציבות, פחד עז מנפילה, תחושת פעימות או "דפיקות" בראש או בחזה. בעיה זו נגרמת לרוב מבעיה באוזן הפנימית או באזורי שיווי המשקל במוח. בכך, ורטיגו ניתן לטפל באמצעות תרופות, פיזיותרפיה ושינויים באורח החיים. עם זאת, מכיוון שמדובר במצב כרוני, הוא עשוי לדרוש טיפול במשך תקופות ארוכות, לעיתים גם שנים.

טיפים למציאת פיזיותרפיסט לפיזיותרפיה וסטיבולרית

פיזיותרפיה וסטיבולרית משמשת רופאים, אחיות ופיזיותרפיסטים כדי לסייע למטופלים עם מגוון בעיות כגון סחרחורת, ורטיגו, אטקסיה, ניסטגמוס ועוד. פיזיותרפיה וסטיבולרית דורשת הכשרה מיוחדת שלרוב אנשי המקצוע אין. כדי למצוא פיזיותרפיסט המתמחה בתחום זה, כדאי לברר על הכשרתו בפיזיותרפיה וסטיבולרית במרפאה או באוניברסיטה. פיזיותרפיסטים אלו צריכים להיות מסוגלים לספק הפניות ממטופלים קודמים שבהם טיפלו בפיזיותרפיה וסטיבולרית.

יש הרבה גורמים שאתם צריכים לקחת בחשבון כשאתם מחפשים פיזיותרפיסט. אלה כוללים את סוג הטיפול שהוא או היא מספקים, המיקום, הניסיון שלהם והמחיר. אם אתם מתכננים לקבוע תור במרפאה פרטית, בדקו את האתר והפרופילים של אנשי המקצוע במדיה החברתית. כמו כן, חפשו ביקורות מלקוחות קודמים או המלצות ממטופלים מרוצים.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.