פיזיותרפיה נשימתית

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה נשימתיתאחת הדרכים לסייע לחולי מחלת ריאות אשר סובלים מהפרעת נשימה קשה היא פיזיותרפיה נשימתית. מחלות ריאה הן מחלות כרוניות קשות ביותר אשר מלוות בתסמינים שונים כמו קוצר נשימה, צפצופים, ליחה, חוסר יכולת לבצע מאמצים וכו'. באמצעות פיזיותרפיה נשימתית הכוללת תרגילים, שינויי תנוחה ושימוש באמצעי עזר שונים ניתן לשפר את התפקוד הנשימתי ולהביא להקלה סימפטומטית משמעותית. וכך, בזכות טיפולי הפיזיותרפיה חולי ריאות רבים נהנים מאיכות חיים סבירה ומאורח חיים תקין בהתאם למצבם.

למי מתאימה פיזיותרפיה נשימתית?

פיזיותרפיה נשימתית מתאימה כמעט לכל אדם הסובל מהפרעה נשימתית כלשהי. בזכות פיזיותרפיה נשימתית, תפקוד הנשימה משתפר ועל כן היא חיונית במקרים רבים, וביניהם:

  • חולי COPD – חולים במחלת COPD אשר נגרמת כתוצאה מעישון סובלים מקשיי נשימה משמעותיים אשר יכולים לכלול ליחה, הפרעה בכניסת האוויר וסיבוכים אחרים. בטיפולי הפיזיותרפיה מקלים על יכולת הנשימה של החולים הללו ומאפשרים להם נשימה סבירה.
  • ציסטיק פיברוזיס – חולי ציסטיק פיברוזיס סובלים מהפרעה נשימתית קשה, ועל כן נדרשים לטיפולי פיזיותרפיה מספר פעמים ביום.
  • תינוקות עם הפרעות נשימה – תינוקות רבים אשר סובלים מזיהומים במערכת הנשימה, כמו דלקת ריאות או ברונכיוליטיס נהנים מאוד מטיפולי פיזיותרפיה נשימתית. במקרים אלה, טיפולים אלה משפרים את אספקת החמצן אצלם, מפחיתים את המאמץ הנשימתי ומאפשרים להם לחזור לפעילות רגילה כולל אכילה.
  • חולי אסתמה – אסתמה היא מחלה כרונית אשר מתחילה לרוב בילדות, וטיפולי הפיזיותרפיה בה כוללים בעיקר הדרכה ותמיכה סימפטומטית מתאימה בזמן התלקחויות של המחלה.

פיזיותרפיה נשימתית: איך זה מתבצע?

פיזיותרפיה נשימתית כוללת סוגים שונים של טיפולים אשר בסופו של דבר גורמים לשיפור התפקוד הריאתי. טיפולי הפיזיותרפיה כוללים:

  • הערכה ראשונית והדרכה – בשלב ראשון, בודקים הפיזיותרפיסטים את המטופלים על מנת להעריך את היכולת הנשימתית שלהם ואת היכולת התפקודית הכללית. במקרים רבים קיים קשר בין תפקוד נשימתי ירוד לבין תפקוד כללי ירוד, ועל כן ההערכה הראשונית היא חשובה ביותר. לאחר ההערכה, מסבירים הפיזיותרפיסטים למטופלים על מצבם, מספקים להם מידע בנוגע למחלה ומדריכים איך להתמודד איתה בחיי היום יום. במקרים רבים, רק ההדרכה הראשונית מספקת שיפור משמעותי על המצב, וכאשר המטופלים לומדים להתמודד עם מחלתם הם גם מרגישים טוב יותר.
  • ביצוע תרגילים – במהלך טיפולי הפיזיותרפיה מבצעים המטופלים תרגילים שונים במטרה לחזק את שרירי הנשימה ולשפר את כניסת האוויר לריאות. תרגול אינטנסיבי יכול בהחלט להביא לשיפור במצבם של החולים ולאפשר להם נשימה קלה ונוחה יותר.
  • ניקוז הריאות – אצל חולים אשר סובלים מכיח רב, טיפולי הפיזיותרפיה מאפשרים לנקז את הריאות מהנוזל ולכייח אותם. טיפולים אלה, אשר מתבצעים לרוב בבית החולים כוללים סדרת "דפיקות על הגב" ושינויי תנוחה במטרה להוציא את הכיח והליחה מחוץ לדרכי הנשימה. במידה והחולים סובלים ממצב של ליחה כרונית, רוב הפיזיותרפיסטים מלמדים אותם איך לבצע את הכיוח באופן עצמאי, והם יכולים לעשות זאת בבית.
  • המלצה על פעילות גופנית – חלק מהפיזיותרפיסטים ממליץ למטופלים גם על תוכנית פעילות גופנית, במטרה לשפר את הכושר הגופני ובכך לחזק את מערכת הנשימה.
  • מתן "שיעורי בית" – רוב חולי הריאות הם חולים כרוניים אשר סובלים מהפרעת נשימה חוזרת, ועל כן ממליצים להם על תרגול עצמי בבית הכולל סדרת תרגילים ושימוש באמצעי עזר שונים במטרה לשפר את הנשימה שלהם. למרות שחלק מחולי הריאות מגיעים לפיזיותרפיה באופן יום יומי, על כולם לבצע את התרגילים בבית על מנת לשמר את המצב הנשימתי הנוכחי ולשפר אותו אם ניתן.
צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.