פיזיותרפיה לעקמת

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

עקמת וטיפול פיזיותרפי
עקמת וטיפול פיזיותרפי

עקמת, או סקוליוזיס בלעז (scoliosis) היא סוג מסוים של עיוות בעמוד השדרה שמתרחש כאשר החוליות שמרכיבות את עמוד השדרה סוטות לצד יחסית לקו האמצע בזווית של עשר מעלות ומעלה.

בדרך כלל העיוות מתחיל לבוא לידי ביטוי בתקופת הילדות או הנעורים כאשר הצמיחה וההתפתחות של השלד מואצת ועשוי במהלך הזמן להחמיר. לא ברור עדיין מדוע, אך נראה כי בנות סובלות מעקמת חמורה בזווית של עשרים מעלות ומעלה ביחס של 7:1 יותר מבנים.

הרוב המוחלט של הסובלים מעקמת כלל אינם מודעים לכך שהם סובלים ממנה ולפיכך רוב מקרי העקמת מתגלים לגמרי במקרה. ההסטה האופיינית של החוליות בעמוד השדרה גורמת לו לקבל מנח שמזכיר את צורת האות S או C או את צורתן ההפוכה.

מה הם התסמינים של עקמת?

התסמינים המרכזיים של עקמת הם תנוחת גוף שנוטה לצד אחד באופן קבוע, התעייפות יחסית מהירה בעמידה ממושכת או כאבי גב בעמידה ממושכת כשלמעשה שמונים אחוז מהסובלים מעקמת מדווחים על כאבי גב.

יש לציין כי לעתים ההתעייפות והכאבים בעמידה ממושכת מופיעים במקביל. תסמין נוסף הוא גובה שונה של הכתפיים או המותניים ומיקום לא סימטרי של השדיים בנשים. כמו כן לעתים הסובלים מעקמת יתקשו בביצוע פעולות שונות כמו למשל התכופפות.

תסמינים נוספים יכולים להיות בליטות לא סימטריות של הצלעות, מרחק לא זהה בין הגוף לזרועות ועוד. בדרך כלל אם העקמת מופיעה בחלק המרכזי או התחתון של עמוד השדרה, היא תלך ותחמיר וזאת בניגוד לעקמת שמופיעה בחלקו העליון של עמוד השדרה.

כך גם במידה ומדובר על עקמת שהופיעה כבר בלידה שהסיכויים שלה להחמיר גדולים יותר מעקמת שהופיעה בשלב מאוחר יותר בחיים.

מה הם הגורמים לעקמת?

הרוב המוחלט של מקרי העקמת מופיעים על רקע לא ברור. נראה כי מדובר על תופעה בעלת מרכיבים גנטיים מסוימים אך טרם פוענחו מרכיבים אלה במלואם.

למעשה נראה כי מדובר על תופעה שעל מנת שתתקיים אין די במוטציה גנטית שכן נדרש שילוב של גורמים גנטיים עם גורמים סביבתיים שונים על מנת שתתבטא. מצב זה נקרא תורשה בחדירות לא מלאה ובה הגנים לא באים לידי ביטוי בכל מי שנושא אותם. בניגוד לדעה הרווחת בקרב האוכלוסייה הכללית העקמת לא נגרמת כתוצאה מעמידה שפופה או מישיבה שפופה.

העקמת היא גם לא תוצאה של עיסוק בפעילות ספורטיבית מוגזמת או לא מותאמת. באופן עקרוני העקמת מתפתחת כתוצאה מחוסר סימטריה כלשהי שיכולה להתחיל באגן, בשרירים שתומכים בעמוד השדרה, במבנה החוליות ועוד. במקרים מסוימים היא מתפתחת כתוצאה מחוסר איזון בין החושים כמו למשל במקרים בהם השמיעה בגיל צעיר מאוד נפגעת באוזן אחת.

על פיזיותרפיה לעקמת

הטיפול הנפוץ ביותר לעקמת הוא פיזיותרפיה. מדובר על טיפולים ארוכי טווח שמבוססים על ניתוח של התנוחות התפקודיות השגרתיות בחיים היומיומיים של המטופל.

הטיפול הפיזיותרפי מיועד בין היתר ללמד את המטופל כיצד עליו לנהוג בהתאם למצבו ומטרתו להביא את המטופל לשגרה קבועה של תרגולים ולשינוי התנהגותי בהתאם למצבו. הטיפול הפיזיותרפי מותאם לכל מטופל ומטופל באופן אישי לאחר הערכה כוללת של המצב שלוקחת בחשבון את תוצאות בדיקות ההדמיה, את תלונות החולה ואת הממצאים שעולים מבדיקה קלינית פשוטה שמטרתה להעריך את חומרת הפגיעה.

למרות שרבים נמנעים מהתחלת הטיפול הפיזיותרפי חשוב לציין כי מדובר בטעות. למרות האופי המחייב של הטיפולים והקושי בהתמדה מדובר על טיפולים הכרחיים היות ומדובר על מצב שבמקרים רבים ללא טיפול רק הולך ומחמיר עם הזמן.

כיצד מאבחנים עקמת?

פעמים רבות האבחון של עקמת מגיעה מקרובי משפחה של המטופל ששמים לב לנראות מעט שונה.
לדוגמה, אמא לילד שמבחינת שהגב מעט קמור. כך לרוב עולים על הבעיה בגיל יחסית צעיר. לעיתים לאחר שנים של תופעות לוואי בעקבות עקמת מתגלה האבחון. התהליך לרוב יתחיל מפנייה לרופא משפחה או רופא ילדים, שיפנה לאורתופד המתאים. פעמים רבות האורתופד יבקש צילום בנוסף לבדיקה גופנית.

מתי כדאי לטפל בעקמת?

מהרגע שבו מאובחנת עקמת באופן רשמי, מומלץ להתחיל בטיפול וזאת משום שהטיפול בשלבים הראשונים יכול להיות פשוט ברמת טיפולי פיזיותרפיה לעקמת אבל גם יכול להגיע עד כדי ניתוח כשהמצב לא מטופל ומחמיר.

היכן מתקיימים טיפולי פיזיותרפיה לעקמת?

את הטיפולים יוכל המטופל לקבל או בקופות החולים בהתאם לזמינות התורים או באופן פרטי. כשמדובר על טיפול פרטי הוא יכול להתקיים במכון או בבית המטופל. לעיתים, טיפולי פיזיותרפיה נעשים במסגרת טיפוליות כמו בבית חולים כלליים או בבתי חולים לשיקום, אך לרוב טיפולי פיזיותרפיה לעקמת הם אינם בהולים.

מה עושים במקרה וטיפולי פיזיותרפיה לא עוזרים לבעיה?

במקרה של עקמת לעיתים אין ברירה ופונים לפתרון ניתוחי. מדובר בניתוח גדול באופן יחסי וההתאוששות ממנו אינה קלה משום שהניתוח עצמו משפיע על שרירים נוספים, רקמות וכן הלאה. גם לאחר הניתוח יתכן ויידרש המטופל לטיפולי פיזיותרפיה כדי לחזור ולהשתקם. במקרה כזה מטרת הטיפולים תהיה להרגיל את המטופל למבנה החדש של עמוד השדרה שלו. מטרת הטיפולים לעבוד על יציבה, על גמישות, להרגיל את השרירים לאופן פעולה שונה ואפילו לנשום נכון ועוד. התוכנית לשיקום תתבסס על המצב טרום הניתוח ולאחר הניתוח וגם ביחס למצבו הכללי של המטופל כמו מצב הכושר הגופני, המשקל ועוד. בעיקרון ניתן לשפר את הבעיה אבל לא תמיד ניתן לפתור אותה לחלוטין.

בכדי שטיפולי פיזיותרפיה לעקמת יהיו באמת יעילים, חשוב מאוד לבחור פיזיותרפיסט מקצועי שמתמחה בטיפול בבעיה זו. חשוב שהטיפולים יהיו לאורך תקופה ושלא יהיו הפסקות ממושכות בין הטיפולים, שכן יש חשיבות להתמדה בתהליך והקפדה על ביצוע תרגילים בהתאם למה שהפיזיותרפיסט מנחה אתכם כמובן.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בבית לאחר ניתוח עקמת

מכון פיזיותרפיה לבעיות גב

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.