ריפוי בעיסוק

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

ריפוי בעיסוקאנשים עם כאבים כרוניים חווים אתגרים רבים בחיי היומיום. בנוסף לחוסר הנוחות המתמדת, הם עשויים אף להתמודד עם תסכול רב, קושי בהשגת התרופות הנכונות, ובמקרים רבים נתקלים בספקנות וחשד מצד הסביבה.

כאב הוא תחום מורכב לאין שיעור, ופיזיותרפיסט מבין את הממדים הרבים שלו. הוא מבין אף את הסובייקטיביות של המצב ומכבד את דיווחי המטופל בנוגע לתסמיניו. הוא מעריך את הגורמים הפיזיים, הקוגניטיביים והפסיכולוגיים האחראים לכאב, ומסייע למטופל להתמודד עם הכאב, בין היתר באמצעות ריפוי בעיסוק, על מנת שיוכל לבצע פעילויות שגרתיות וחשובות.

האופן בו מסייע ריפוי בעיסוק

באופן כללי, ריפוי בעיסוק מסייע למטופלים לחיות ולתפקד באופן פרודוקטיבי. במסגרת כאב כרוני או מצב רפואי אחר המגביל את התנועה, פיזיותרפיסט מעריך את המצב הבריאותי של המטופל והשפעתו על איכות חייו, ומרכיב תכנית המציידת אותו במיומנויות ושיטות להתמודדות עם השפעת המוגבלות על חייו. ריפוי בעיסוק הוא חלק מתכנית מקיפה של טיפול פיזיותרפיה.

תחילה מאמת המטפל את מצבו הבריאותי של המטופל ועובד עימו כדי לבסס אמון. הוא מזהה את גישת המטופל עצמו כלפי מצבו הבריאותי ואת המידה בה הוא מאמין שניתן לשנות את המצב. כשהמטופל מאמין שהוא יכול להשפיע על מצבו הבריאותי, מרפא בעיסוק עובד עימו בהתאם.

כשהמטופל אינו מאמין שמצבו ניתן לשינוי, יש לעבוד עימו באופן שונה ולבנות בהדרגה את מערכת האמונות שלו. מחקרים קליניים מראים שפיזיותרפיה מובילה מטופלים לשליטה גדולה יותר בדלקת פרקים, למשל, לאחר טיפול ריפוי בעיסוק המאפשר להם לשנות את תפקודם והתנהגותם, אך התהליך אורך זמן.

מהלך טיפול ריפוי בעיסוק

מרפא בעיסוק מלמד את המטופל כיצד לנתב את כאביו כך שיפריעו פחות לחיי היומיום. הוא מבצע עם המטופל פעילויות הרפיה וויזואליזציה המפנות כאבים קוגניטיביים. כשהלקוחות מוגבלים פיזית, המטפל עובד עימם על תרגילים עדינים של פיזיותרפיה המגבירים את כוח הסיבולת. הוא משתמש אף בשיטות כגון היפנוזה עצמית, מדיטציה ויוגה. כל השיטות היעילות להתמודדות עם כאב.

אך יעילות פעילויות אלו תלויה במידה רבה ביחס ובאמונות הלקוח לגבי מצבו הבריאותי. מחקרים רבים ונתונים מדעיים נוכחיים מראים כי כאב כרוני מתרחש בעמוד השדרה ומשנה ומעצים תגובת כאב. לכן זהו האזור הראשון המשלב ומעבד מידע חושי, העובר אל המוח דרך כל הגוף, ומשפיע על המודעות ופרשנות הכאב.

חלק מהמטופלים לומדים במסגרת ריפוי בעיסוק את הגורם האורגני למצבם הבריאותי, והמטפל מסייע להם להבין כי הם אכן יכולים לשנות את תגובתם למצב. המוח משתנה כשהוא מקבל מסרים שונים.

חשיבות ריפוי בעיסוק

מטפל ריפוי בעיסוק מתבונן על אדם בראייה רחבה. הוא מבין את הממדים החושיים, הקוגניטיביים והרגשיים של מצבים בריאותיים העוצרים אדם מתפקוד תקין. הרעיון הוא שהמטפל מלמד את המטופל שמערכת האמונות שלו נושאת השפעה חזקה על האופן בו הוא תופס את עצמו ואת יכולתו להתמודד.

גישת ריפוי בעיסוק עשויה להיות מורכבת מעט ומבוצעת בדרך כלל בסביבת שיקום, בה המטופלים מקבלים טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק במשולב. גישה רב תחומית לטיפול במצבים בריאותיים מורכבים מצליחה כשהמטופל מבין שמצבו אכן יכול להשתפר.

מומלץ לאנשים רבים הסובלים ממצבים בריאותיים ללמוד יותר על פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, אך הצעד החשוב ביותר הוא לקבל סיוע מקצועי. מטופלים צריכים לבקש את הטיפול המתאים להם, שאינו מסתכם תמיד בתרופות וטיפולים פולשניים.

לכל אדם יש את הזכות להיות מוגן מפני כאב או מפני תסמינים בריאותיים מורכבים, ואין צורך לסבול בשקט, שכן ניתן לעשות הרבה על מנת לשנות את המצב.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.