שין ספלינט – כל מה שצריך לדעת

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

זוהי פגיעה שכיחה מאוד בקרב אנשים המבצעים פעילות ספורטיבית, כזו שעלולה להיגרם מגורמים שונים ומשפיעה על האפשרותשין ספלינט של האדם לבצע פעילות גופנית עד אשר "יעבור זעם". הכוונה שלנו היא לשין ספלינט (Shin Splints), כאב המופיע לאורכה של עצם השוק. במאמר הבא נציג בפניכם את כל מה שחשוב לדעת על הפגיעה, ההימנעות ממנה והטיפול בה.

מה גורם להתפתחות שין ספלינט?

נהוג להתייחס לשין ספלינט כבעיה המשתייכת לקבוצת הפציעות הנגרמות עקב שימוש יתר של הרגל, בדומה לשברי מאמץ. זו הסיבה לכך שהפגיעה נפוצה בעיקר בקרב ספורטאים. כשישית מהפגיעות של רצים, על פי הנתונים, הן פציעות שין ספלינט.
ברמה הפרטנית יותר מדובר בגורמים פנימיים וחיצוניים אפשריים. תחת הגורמים הפנימיים ניתן למנות מתיחת השריר טיביאליס אנטריור; גירוי ודלקת המופיעה בגיד, בחיבור שלו או לחלופין קרע בשריר הסמוך לעצם; וסיבוב מטה של כף הרגל, המגביר את הלחץ על הרקמות הרכות הסמוכות לעצם. שין ספלינט עלול בנוסף להיגרם מגורמים המוגדרים כחיצוניים, דוגמת נעילה של נעליים שאינן איכותיות או מתאימות לאדם המסוים, קצב אימונים מהיר ואינטנסיבי מדי, חוסר איזון בתכנית האימון, ריצה על גבי משטחים המוגדרים כ"קשים" ועוד.

האם ניתן למנוע את ההתפתחות שין ספליט?

חשוב לזכור שיש מגוון דרכים באמצעותן ניתן לצמצם עד למינימום האפשרי את הסבירות ללקות בשין ספלינט. תחזוקת וחיזוק הגוף חשובים במיוחד, בעיקר בכל הנוגע לשרירי ולעצמות השוק שיכולים להשתפר בזכות פעילות גופנית, הליכה וריצה מתונה על סוגי משטחים שונים ועוד. חשוב לבצע מתיחות טרם ולאחר פעילות גופנית, להימנע ככל שאפשר מריצות מרובות ומאומצות מדי (יש סוגים אחרים של פעילות גופנית הנחשבים לפחות "מסוכנים") ולשמור על אורח חיים פעיל ובריא ככל האפשר – לרבות משקל גוף תקין. התזונה מהותית אף היא, כאשר ההמלצה העיקרית בהקשר הנוכחי היא לצרוך כמויות מספקות של חלבונים ולשתות כמויות מים גבוהות.

כיצד מטפלים בשין ספלינט?

ההתמודדות עם שין ספלינט מתחילה באבחון מדויק של הבעיה, במסגרתו מנסים לאתר את מהותה, דרגת החומרה שלה והגורמים האפשריים שלה. האבחון חשוב מכיוון שכאבים באזור המדובר עלולים להיגרם גם עקב בעיות ספורט ואורתופדיה אחרות, דוגמת שברי מאמץ. פגיעה משולבת, של שין ספלינט ושברי מאמץ גם יחד, היא בהחלט בגדר אפשרות שעלולה להתרחש.

טיפולי פיזיותרפיה

הטיפול עצמו מתבצע בדרך כלל תוך שילוב של כמה סוגי טיפולים, בין אם מהשדה  הרפואה הקונבנציונלית ובין אם האלטרנטיבית. תרגילי פיזיותרפיה לשיקום הרקמות הרכות והשרירים הנמצאים בסמוך לעצם השוק מהותי, וכך גם התאמה נכונה של נעליים או מדרסים. חשוב להקפיד על מנוחה מספקת בין האימונים השונים, ובכלל.

טיפול תרופתי בשין ספליט

תרופות בהחלט יכולה להיכנס לתמונה ולהיות חלק מתוכנית הטיפול בשין ספלינט, כאשר בעיקרו של דבר מדובר בתרופות המפחיתות את התהליכים הדלקתיים או לחלופין את הכאבים. אפשר להקל על הכאב מקומית באמצעות קירור האזור הפגוע בקרח, כמו גם חבישה שלו. התזונה עשויה לשפר אף היא את המצב, בעיקר בכל הנוגע להגדלת הצריכה של ויטמין D ושל סידן, החיוניים כידוע לבריאות העצמות.

כאשר הטיפולים הניתנים כקו ראשון אינם מועילים, או כשקצב ההחלמה איטי מדי, ייתכן שנדרש מפגש עם בעל מקצוע. אורתופד או פיזיותרפיסט עשויים לסייע בהבניית תוכנית מלאה של טיפולים. חלק מרכזי בתהליך הוא מעקב אחר קצב ההתקדמות של הטיפול, שעשוי להביא לכך שיהיה צורך בביצוע התאמות שונות ושינויים לאורך הדרך.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.