מעבדת הליכה 

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

הליכה היא בין הפעולות הבסיסיות ביותר שאנו מבצעים מדי יום ביומו. לאור זאת, רובנו נוטים לקבל את יכולת ההליכה המושלמת שלנו כמובנת מאליה. עם זאת, ישנו מגוון רחב של גורמים שעשויים להוביל לכך שיכולת ההליכה שלנו תיפגע ברמה כזו או אחרת. כשמתעוררות בעיות כאלו ואחרות ביכולת ההליכה, לא אחת מופנה המטופל למעבדת הליכה. 

במעבדת ההליכה ניתן לבצע שורה ארוכה של בדיקות במטרה לאבחן את סוג הליקוי ממנו סובל המטופל. במקרים רבים ניתן גם לבודד את הגורם שהוביל לבעיה. ישנה חשיבות אדירה לאבחן את הגורם המדויק של בעיית ההליכה שכן רק לאחר אבחון הגורם לבעיה, ניתן להתאים למטופל את הטיפול הרלוונטי עבורו באופן אישי. 

באילו מקרים מופנים מטופלים למעבדת הליכה?

הן ילדים והן מבוגרים עשויים לסבול מליקויים בהליכה שיצריכו ביקור במעבדת הליכה. כך לדוגמה יתכן שהמטופל יופנה למעבדת הליכה, אם ידווח על כך שלאחרונה החל ליפול בתדירות גבוהה, אם יתגלה שהוא מתקשה ללכת בקו ישר, אם יתלונן על כאבים משמעותיים בכפות הרגליים ועוד. 

ישנם גם מצבים מיוחדים המצדיקים ביקור במעבדת הליכה הרלוונטיים יותר לילדים. כך לדוגמה נהוג להפנות ילדים למעבדת הליכה כשנראה שהם הולכים בעיקר על קצות האצבעות, כשכפות הרגליים שלהם פונות פנימה או החוצה בזמן ההליכה וכשישנו הבדל משמעותי באורך הרגליים. 

בדיקת הליכה ממוחשבת במעבדת הליכה

בדיקת הליכה ממוחשבת מורכבת ממספר בדיקות ושלבים, כשבין היתר מדובר בבדיקה קינמטית שבה מודבקים על גופו של הנבדק מחזירי אור המסייעים ליצור דמות וירטואלית תוך שימוש במצלמות מיוחדות. לאחר שנוצר סרטון שבו הדמות הווירטואלית הולכת, ניתן למדוד את התנועה של המפרקים השונים המשתתפים בפעולת ההליכה. 

בנוסף כוללת בדיקת ההליכה גם אלקטרומיוגרפיה. בדיקה זו מאפשרת למדוד את הפעילות החשמלית של השרירים המעורבים בהליכה בזמן ההליכה. המכשיר המשמש לביצוע בדיקה זו דומה באופן הפעולה שלו למכונת הא.ק.ג המודדת את הפעילות החשמלית של הלב. 

בנוסף ניתן לצלם את הנבדק בווידאו באמצעות מספר מצלמות ולאחר מכן להריץ את הסרטון שצולם בהילוך איטי. הרופא המטפל יכול לנתח את שלבי ההליכה השונים ולזהות את הליקויים מהם סובל המטופל. הרצת הסרט בהילוך איטי מאפשרת להבחין בליקויים שלא ניתן לשים לב אליהם בזמן הליכה בקצב סטנדרטי. 

בדיקת לחצים בכפות הרגליים 

בדיקת לחצים בכפות הרגליים היא בדיקה נוספת שניתן לעבור במעבדת הליכה. בבדיקה זו מודדים באמצעות ציוד מיוחד את הלחצים שמפעילות כפות הרגליים על משטח דריכה ייעודי. הבדיקה מיועדות עבור מטופלים הסובלים מהפרעות תחושה בכפות הרגליים, המצריכות התאמה של מדרסים, סדים או נעליים מיוחדות ועבור מטופלים הסובלים משינויים חריגים בכפות הרגליים, הדורשים בדיקת לחצים דינמית של כפות הרגליים (הכוונה בין היתר לחולי סוכרת ולסובלים מפלטפוס והולפוס). 

בדיקת לחצים בכפות הרגליים מאפשרת לאבחן את אופן וצורת ההליכה והשוואה מדויקת של הלחצים המופעלים על כפות הרגליים לפני ואחרי ההתאמה האישית של ציוד העזר. הבדיקה לא כרוכה בכאב, אך דורשת שיתוף פעולה מסוים מצד המטופל שכן עליו להיות מסוגל ללכת לכל הפחות עשרה צעדים ברציפות. 

אילו בעיות רפואיות מאובחנות על ידי הבדיקות השונות?

הבדיקות השונות מאפשרות לזהות את הגורם המדויק לבעיות הליכה שמקורן בליקויים בשלד, בשרירים או במערכת העצבית. בין היתר הבדיקות מאפשרות לזהות עיוותים בעצמות, חולשת שרירים, בעיות בהולכה העצבית ועוד.

בנוסף הן מאפשרות להתחקות אחר המקור לכאבים מהם סובל המטופל בזמן עמידה או הליכה וכן לסייע במעקב אחרי השיפור ביכולת ההליכה של המטופל לאורך זמן. כמו כן הבדיקות יכולות לסייע גם במעקב אחר ההידרדרות במצבו של מטופל הסובל למשל מדלקת מפרקים שגרונית, ניוון שרירים, טרשת נפוצה ועוד. 

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.