פיזיותרפיה לטיפול בכאב

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה לכאב
פיזיותרפיה לכאב

כאב כרוני או זמני הינו הסיבה הראשונה לפנייה לטיפול רפואי בכלל, וטיפול פיזיותרפי בפרט. כאבים אלה, בדרגות חומרה שונות עלולים להפריע מאד לסובלים מהם, ולהוריד באופן משמעותי את איכות חייהם של המטופלים.

הטיפול הפיזיותרפי נדרש באופן מיוחד, כאשר לכאב מתלווה מגבלה פיסית אשר מונעת מהמטופל את הזזת החלק הכואב, ואף גורמת לשיתוקו המלא או החלקי (כמו למשל בכתף קפואה). לכאב הכרוני או האקוטי, אין מגבלת גיל או מגדר, כך שישנם אחוזים ניכרים מהציבור הכללי הסובלים מהם.

ישנם סימפטומים שונים המתלווים לכאבים הנחווים, כמו תחושת נימול, חולשת שרירים ואי נוחות כללית.

כאבים עלולים להופיע בכל אחת ממערכות השלד והשרירים, ולפעמים אף לשלב בין מספר מערכות, כמו כאבי ראש, כאבי גפיים ועוד, כהקרנת הכאב ממקור אחר או כטראומה משולבת. הסיבה והגורם הראשוני לכאב עלולים להיות מטראומה שנגרמה באזור (תאונה או ניתוח), או כתוצאה מעומס יתר, תנוחה לא נכונה הנמשכת לאורך זמן, מחלות נוירולוגיות כרוניות ועוד. תהיה הסיבה אשר תהיה, כאב זה דורש טיפול עמוק אשר יקל על התסמינים, משך הכאב, תדירותו ועוצמתו.

לאיזה סוגי כאב מסייעת הפיזיותרפיה?

הכאב הינו תחושה אשר מתווכת על ידי המוח, והוא מופיע בדרגות חומרה שונות. הוא יחווה באופן שונה, בדרך כלל על פי מקורו. כך הוא יכול להופיע כדוקר, שורף, עמום או שטחי. הוא יכול לארוך ולהציק ממספר שניות ועד לתחושת חוסר נעימות וכאב של מספר שעות.

בדרך כלל עוצמתו תיקבע על פי אופן תפיסתו מהמוח, ולאו דווקא על פי דרגת חומרת הפציעה. הכאב עלול להיות אקוטי, ולהימשך עד מספר שבועות מיום הפציעה או הטראומה, או כרוני, כאשר הוא נמשך מספר חודשים מיום הפציעה או הטראומה.

הפיזיותרפיה עשויה לסייע למגוון כאבים במקומות שונים בגוף. היא מסייעת באופן היעיל ביותר כנגד כאבי גב, כאבים בצוואר (הכוללים "צוואר תפוס", בלט דיסק ועוד), כאבים בגפיים (לרבות ברכיים, ירכיים, כתפיים ושכמות), כאבי כתפיים (כמו "כתף קפואה"), כאבי ראש, כאבים בכפות הרגליים או הקרסול, ואף כנגד כאבים בלסת.

כמו כן, הפיזיותרפיה יכולה לסייע גם בכאבים אשר נגרמים מפגיעה נוירולוגית או כתוצאה ממחלה כרונית, כמו למשל מחלת הפרקינסון או כאבים לאחר אירוע מוחי.

דרכי טיפול

הפיזיותרפיה יכולה להיות אחת משיטות הטיפול היעילות ביותר כנגד הכאבים השונים. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי ישנם עוד סוגי טיפולים, אשר באופן משולב עם תרגילי פיזיותרפיה עשויים לתת את המענה האופטימלי ביותר.

בדרך כלל, הטיפולים יחלו עם מגוון תרופות וכדורים אשר מטרתם היא לשכך את הכאב, אולם בטיפול בכאב כרוני יש לנקוט גישה כוללנית ורחבה יותר, בכדי לטפל בסימפטומים ובמקור הכאב ובמערכת העצבים. יש לשים לב לטיפול ריגשי כולל ולמחשבות היוצרות את הכאב.

לפיזיותרפיה ישנם יתרונות רבים, על פני שיטות אחרות, כאשר העיקרית מביניהם היא חוסר פולשנותה. בניגוד לניתוח או טיפול תרופתי, הפיזיותרפיה מנסה להעניק למטופל את הכלים לריפוי עצמי שלם, באמצעות טיפול מנואלי (ידני), טיפול באמצעות כדור פיזיו, בניית תכנית אימונים אישית, תרגילים רפואיים ולפעמים אף תוספת של דיקור מערבי ושיטות נוספות.

הפיזיותרפיסטים אשר הינם מומחים בבעיות שלד ותנועה מאתרים את מקור הכאב ומטפלים בו באופן ספציפי, באמצעות מגוון תנועות אשר מטרתם היא להגדיל את מרווח התנועה של האיבר.

לפעמים, כאשר הכאב הינו חזק מאד, הפיזיותרפיה יכולה למצוא שיטות חדשות ונוספות כמו למשל טיפול בחשמל. כמו כן, הפיזיותרפיה תנסה לחזק את השרירים ולספק למטופל את היכולת לשלוט בכאב.

למה אנחנו חשים בכאב?

הכאב הוא הדרך של הגוף לסמן לנו על גירוי שנתפס כגירוי מסוכן, אך זוהי תגובה מוחית שאינה מעידה תמיד על נזק גופני. תגובה זו ניזונה מכך שהיה מצב ראשוני של כאב ששלח למערכת העצבים התראות על סכנה למשך תקופה ארוכה. כך שמערכת העצבים נעשית עם הזמן רגישה מהרגיל ומגיבה בכאב גם לגירויים שבעבר לא היו מתפרשים כגירויים מסוכנים עבור הגוף. למשל גירויים כמו שינויי טמפרטורה, תנועות שונות, סוגי מגע שונים וגם מצב נפשי של סטרס.
אם כן, יתכן שבמצב של כאב כרוני, הגוף ממשיך לשדר למוח על סכנה, למרות שהפציעה עצמה חלפה ולא צפוי נזק גופני שעליו לכאורה מתריע הכאב.
לכן, ניתן בטיפול פיזיותרפיה לכאב לעבוד עם הגוף ולשדר למערכת העצבים המרכזית שהסכנה חלפה ואין צורך להפעיל את המנגנון שגורם לכאב.

גורמי סיכון לכאב כרוני

ישנם גורמי סיכון שעלולים להפוך כאב שגרתי לכאב כרוני. גורמי הסיכון העיקריים הם ישיבה ממושכת, עייפות, מחסור בפעילות גופנית או לחילופין עומס גופני גדול מאוד, דיכאון, סטרס או מצוקה נפשית כלשהיא, השמנת יתר ועישון.

מה עושים בטיפול פיזיותרפיה לכאב

מטרת הטיפול בפיזיותרפיה לכאב תהיה בדרך כלל הפחתה של הכאב יחד עם שיפור התפקוד היום יומי.
בטיפול ניתן לעבוד על הגדלת טווחי תנועה בהדרגה. במקביל לכך ניתן לתרגל פעולות יום יומיות (תחת השגחת הפיזיותרפיסט) כדי לא להגיע למקומות אשר מעוררים את מערכת העצבים לחוש בכאב.

לעיתים כחלק מההתמודדות עם כאב כרוני נוצרת הימנעות מפעילות גופנית והימנעות מהשתתפות במפגשים חברתיים מתוך חשש. אך דווקא במצבים כאלה, כחלק מתכנית ההחלמה, חשוב להקפיד על פעילות גופנית מותאמת ואורח חיים בריא הכולל בתוכו גם מפגשים חברתיים ומשפחתיים, שינה איכותית ותזונה בריאה.

מהם היתרונות של טיפול בכאב באמצעות פיזיותרפיה?

למעשה, פיזיתרפיה הוא תחום טיפולי המבוסס על ידע שנצבר לאורך שנים רבות. יש כל מיני תהליכים שהגוף עובר בזמן ואחרי הטיפול שמובילים להפחתה בכאב. השילוב בין חיזוק השרירים המתאימים, שימוש בטכניקות כמו חשמל, מגע והרפיה, עוזרים לאיבר הכואב להשתקם בצורה הטובה ביותר.

ראו גם:

פציעה במסובבי הכתף

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.