פיזיותרפיה לעקב

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה לעקבכאשר אנו מדברים על פיזיותרפיה לעקב, אנחנו לרוב מתייחסים לטיפול אשר מטרתו למנוע את הכאבים המופיעים בעקב הרגל. למעשה, הכאב בעקב הוא תופעה נפוצה, למעלה מ-10% מהאוכלוסייה סובלת ממנו והוא מכונה בשפה הרפואית Plantar Fasciitis ובשפה העממית המוכרת יותר – דורבן ברגל.

ממה נובע אותו הדורבן? בתחתית כף הרגל שלנו ישנה רקמה שהיא רצועה עבה המחברת בין 2 חלקי כף הרגל – עצם העקב ובסיס האצבעות.  תפקידה של אותה הרצועה הוא מתן תמיכה לקשת האורכית של כף הרגל והצלחה בבלימת זעזועים, הנוצרים בעקבות ההליכה, הריצה וכד'. עם הזמן, העומסים המופעלים על הרצועה ומקרים וגורמים נוספים בהם נדון בהמשך, יתכנו קרעים קטנטנים או מתיחות קטנות ברצועה ובעקבותיהם תופיע רגישות ואפילו דלקת מקומית באזור העקב. בנוסף, יכולה להיווצר מעין עצם קטנה בולטת, זיז קטן (שניתן לראותו בתצלום רנטגן) אשר בעת דריכה של הרגל מפעיל לחץ וחיכוך נוספים ובעצם מייצר את הכאב שנדמה כמו דקירה חדה. הדקירה היא גם הסיבה מדוע ניתנה לתופעה השם של החיה הקוצנית דורבן. במצב כזה יהיה נכון לפנות לטיפול פיזיותרפיה לעקב.

לאתר את הדורבן

אז אמרנו שניתן לראות את העצם הקטנה בצילום רנטגן אבל למעשה נרגיש אותה הרבה קודם. הדקירות ברגל יחלו בד"כ לאחר שנת הלילה כשנעשה את הצעדים הראשונים של הבוקר או לאחר מנוחה ממושכת או חוסר תנועה של הרגל. לאחר כמה דקות ומספר צעדים מסוים (המשתנה מאדם לאדם) הכאב יחלוף עד הפעם הבאה אבל הוא כמובן ימשיך להטריד, אפילו כמה פעמים ביום, תלוי אורך החיים שלנו. בנוסף, התעלמות בטענה של "זה רק כמה דקות של כאב בבוקר", יגרמו להחרפת והחמרת הבעיה וצורך בטיפול ניתוחי ולא רק הסתפקות בתהליך של פיזיותרפיה לעקב. בנוסף, נחלתנו תהיה לא רק כאב אלא נתחיל ללכת בצורה שאינה נכונה ובכלל כל התנועה שלנו תושפע. למצב זה יש השלכות מרחיקות לכת שכן תנועתיות לא נכונה או מעוותת, תגרור בהכרח בעיות אחרות, שאינן קשורות לכף הרגל.

מדוע ואצל מי נוצר הדורבן

כפי שאמרנו, כאבים בעקב הם נחלתם של ישראלים רבים, למעלה מ-10%. היא מופיעה בצורה שווה אצל גברים ונשים עם כי לרוב התסמינים יופיעו החל מגיל 40. יחד עם זאת, ניתן לאפיין מספר גורמים היכולים להתחיל או להאיץ את התהליך. הקהל הראשון בסיכון הוא קהל הרצים וכאלו המבצעים פעילות גופנית מאומצת או ספורט הכרוך בהפעלת לחצים על הרגליים (למשל התעמלות אירובית).

 זה כמובן שזה לא אומר שספורט הוא אינו דבר בריא. להפך. הוא משפר את אורח החיים בכל המדדים אך ש לעשותו בחוכמה. בסרגל מאמצים נכון, בהרגלי אימון נכונים, בתנועות שאינן יכולות לפגוע וכמובן, בשימוש בציוד ספורט מתאים ותקני. נעלי ריצה איכותיות למשל, יפחיתו את הסיכוי לפגיעה. אותו הדין תקף גם לאנשים שעיסוקם אינו ספורט אך הם מפעילים עומס רב על הרגל. למשל עובדים העומדים שעות ממושכות על הרגלים, הולכים הרבה וכד'. גם כאן, נכון יהיה להיעזר בציוד נעילה טוב ואיכותי.  סיבה נוספת ונפוצה היא עודף משקל. כאשר יש משקל עודף, נוצר עומס גדול יותר על כף הרגל בכלל ועל הרצועה, בפרט ויש סיכוי גדול יותר להיווצרות הקרעים והדלקות. 

הסיבה הנוספת, שהיא פחות בשליטתנו היא מבנה בעייתי של כף הרגל שאיתו נולדים חלק מן האנשים. לרוב מדובר על אנשים שמבנה כף הרגל שלהם הוא שטוח (פלטפוס) או דווקא בעלי קשת גבוהה. מבנים ייחודים אלו, מתקשים לבלום טוב את הזעזועים המופעלים על כף הרגל וכן מתקשים לחלק את העומס בצורה נכונה ולפיכך, הסיכון ללקות בדורבן, גבוה יותר. באותו הקשר, גם אנשים אשר לוקים בעיות אחרות הקשורות לתנועה, למשל בשלד ובמפרקים (למשל בקרסול) או כאלו שהתנועה שלהם מוגבלת או לא מאוזנת (למשל אורכים שונים של 2 הגפיים התחתונות), חשופים יותר לבעיה שכן שוב, חוסר האיזון גורר חוסר חלוקת עומסים נכונה על הרצועה.

ככל שנקדים ייטב

ככל שנקדים לאבחן את הדורבן ולבצע פיזיותרפיה לעקב כך מצבנו יהיה טוב יותר ובעזרת טיפולים משמרים נכונים נמנע מניתוחים וסיבוכים נוספים. הסיבה המרכזית היא שאי טיפול יוביל להחמרת הדלקת ומעבר להחמרת הכאב, נסגל לעצמנו תנועה לא נכונה שיכולה לפגוע במפרקים אחרים, רחוקים יותר או פגיעה בשלד הגוף עצמו וחמור עוד יותר מכך – בעמוד השדרה.

מחקרים מוכיחים, כי אנשים שהחליטו להתעלם מהכאב ולא לגשת לבצע טיפולי פיזיותרפיה לעקב או לטפל בדרך אחרת בדורבן, למעשה התחילו להפעיל לחץ גדול יותר על הרגל השנייה, כל זאת במטרה, אולי בלתי מודעת, לדרוך חזק על הרגל בו יש את הדקירות. התוצאה הייתה פגיעה קשה גם ברגל השנייה והחמרת הבעיה.

 פיזיותרפיה לעקב

המטפל, שחייב להיות מומחה בתחום יבצע פיזיותרפיה לעקב כאשר המטרה הראשונית היא לאבחן טוב יותר את הבעיה ומימדיה ולקבוע תיפול מותאם אישית ותוכנית ממוקדת. בין השאר, יכלול הטיפ] הטיפול תרגילי מתיחה שונים, עיסויים, חבישות, זרמים חשמליים, עבודה על התנועתיות ועוד. אומנם הכאב הוא בעקב אבל העבודה תתמקד גם באזורים אחרים מתוך חשיבה כי ההליכה שלנו מושפעת ומשפיעה גם על שרירים ומפרקים אחרים כמו הקרסול, הירך, שרירי האגן הישבן וכן גידים שונים.

מלבד תרגילים המתבצעים במכון או במרפאה, המטפל גם מעניק סטים של תרגילים שעל המטופל לעשות בבית בעצמו, כאשר המטרה שלהם היא לגרום למטופל לבצע הליכה ותנועה נכונים ויציבים יותר ובכך למנוע בעיות עתידיות. לעיתים, בדרך כלל אצל ספורטאים, תבנה גם תוכנית פעילות שונה ממה שהורגלו על מנת להוריד עומסים ולתת למקום להתרפא מעצמו.

ברוב המקרים, הטיפול השמרני של פיזיותרפיה לעב וחבישות שונות, שתפקידן להוריד לחץ, יכול לסייע ולגרום לכאב לחלוף.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.