מפרק הקרסול נושא את מרבית משקל הגוף. כתוצאה מתפקיד זה וכחלק מהמבנה של המפרק, הקרסול נתון לפגיעות ולפציעות רבות. מדי שנה, מטופלים רבים פונים לרופאים בעקבות נקע בקרסול, מתח ושבר. פגיעה בקרסול מגבירה את הסיכון ב 40-70 אחוזים לפציעות חוזרות. מסיבה זו, חשוב לחזק ולמתוח את הקרסול לאחר הפציעה הראשונית כדי למנוע פגיעות נוספות.
שיקום הקרסול נעשה בהדרגתיות ובזהירות. תחילה המטפל הפיותרפי ממליץ על ביצוע פעילות גופנית אשר אינה כרוכה בנשיאת משקל רב, שילוב תרגילי התנגדות ובהמשך, לאחר התאוששות הקרסול, ניתן לשלב תרגילים הכוללים נשיאת משקל.
נקע
נקע היא פגיעה ברצועה המפרקית. נקע מתרחש כאשר רצועת הקרסול נמתחת יתר על המידה על ידי סיבוב הקרסול או בעת הליכה על קרקע בלתי יציבה, במהלך ריצה, נחיתה או דריכה על משטח בלתי סדיר. לאחר הפציעה ניתן להבחין בשטפי דם, נפיחות, אדמימות וכאב. פציעה זו עלולה לגרום לבעיות בהליכה או בעת עמידה, בהתאם לחומרת הפציעה.
פיזיותרפיסטים נותנים הערכה ומאבחנים נקעים בקרסול. המטפל מתשאל את המטופל ועורך בדיקה גופנית כדי לקבוע את חומרת המצב. במידת הצורך, המטופל נדרש לעבור בדיקות CT, צילום רנטגן או MRI לצורך אבחון. מטרות הטיפול הפיזיותרפי כוללות הקלה בכאב, מניעת פציעות חוזרות, שיפור טווח התנועה, חיזוק שרירי הקרסול וחזרה לפעילות שגרתית כמו דריכה, הליכה וריצה. שיקום הפציעה נעשה במסגרת טיפולים פיזותרפיים. הטיפול מורכב ממספר שלבים כאשר השלב הראשוני הינו מנוחה, בקרה והקלה בכאבים. על מנת למנוע את הישנותן של הפציעות הפיזיותרפיסט מדריך את המטופל לבצע תרגילים המשפרים את השיקום וההחלמה.
שבר בקרסול
שבר הקרסול הינו שבר בעצמות הקרסול אשר מאובחן בדרך כלל באמצעות צילום רנטגן ומצריך התערבות כירורגית. לאחר תקופת ההחלמה והסרת הגבס, המטופל נדרש לעבור סדרת טיפולים פיזותרפיים כדי לסייע לתהליך ההתאוששות והשיבה לשגרה ולפעילות רגילה. בדרך כלל נדרשת תקופה של שלושה חודשים הכוללת מחסור בפעילות ותנועה מוגבלת עד להחלמת העצמות.
לאחר הסרת הגבס, המטפל מסייע בשיקום המטופל באמצעות הנחייה וביצוע תרגילים בבריכות שחייה. תרגילים אלה מסייעים בשיקום טווח תנועת הקרסול. המטפל בוחן את התקדמות תקופת ההחלמה ובמהשך משלב תרגילי אופניים ויישום תרגילי נשיאת משקל. נשיאת המשקל מתאפשרת כל עוד אין ראיות בדבר נוכחות שברים בצילום הרנטגן. הפיזיותרפיסט משלב תרגיל חיזוק ופרופריאוספציה.
אפשרויות טיפול פיזיותרפי
פיזיותרפיה משלבת תרגילים ושימוש בגורמים חיצוניים המסייעים בתהליך הריפוי, השיקום וההחלמה של פציעות בקרסול. בהתאם לצרכי המטופל ולחומרת הפציעה, המטפל עשוי לבחור בטכניקות הבאות: יישום קרח\חום, אולטרסאונד, מכשירים המסייעים להליכה (קביים, מקל הליכה), תרגילים, תרגילי מתיחה, חיזוק, איזון, גירוי עצבי חשמלי ועוד.
מטרות הטיפול הפיזיותרפי
- טווח תנועה- הגדלת טווח תנועה הוא אחד המטרות במסגרת הטיפולים הפיזיותרפיים, לאחר תהליך הריפוי המלא. מטרת הטיפול היא לעבוד באיטיות תוך מתיחת השרירים והרצועות. ישיבה עם רגל ישרה הפונה החוצה וכיפוף כף הרגל לכיוון הברך, מותחת את האזור. חשוב להקפיד על המתיחה למשך מספר שניות לפני השחרור, ולחזור על התרגיל מספר פעמים ביום במשך כעשרה ימים. חשוב להקפיד על תכנית התרגילים עליה ממליץ המטפל.
- חיזוק- חיזוק שרירי הרגליים אשר תומכים ברצועות השומרות על הקרסול. המטפל מדריך את המטופל לביצוע רגילי התנגדות אשר מסייעים בבניית השרירים.
- איזון ובקרה- טכניקות איזון מלמדות שליטה ויציבות , דבר המפחית את הסיכון לפציעות חוזרות. המטופל נדרש לעמוד על רגל אחת למשך דקה, ולשמור על יציבות ואיזון. אם התנועה גורמת לכאב בקרסול, חשוב להימנע מעומס מיותר ולתת מנוחה לקרסול.
ראו גם:
חולשה ברקדנים: על יתרונות הפיזיותרפיה לרקדנים ורקדניות
שילוב של פיזיותרפיה ומדרסים מותאמים אישית ייקלו באופן משמעותי על הכאב!