מכשיר ה-TENS

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

tensאחת הדרכים להקל על כאבי היא טיפולי (TENS (Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation, אשר מאפשרים להקל את הכאב על ידי שימוש במכשיר ייחודי אשר מספק גירוי חשמלי לעצבים. בטיפול זה, משתמשים במתח חשמלי נמוך על מנת לבצע גירוי עצבי אשר גורם להורדת הכאב.

בניגוד לטיפולי פיזיותרפיה אחרים אשר משפיעים גם על התהליך הדלקתי, טונוס השרירים, הגמישות, היציבה וכו', טיפולי TENS מספקים בעיקר הקלה סימפטומטית, וכמעט ואינם משפיעים על הסיבה האורגנית לכאב. אי לכך, שיטת טיפול זו מתאימה בעיקר לאנשים אשר סובלים מכאב משמעותי וקיצוני אשר הגורם לו אינו ברור או בלתי ניתן לטיפול, ומסתפקים בטיפול סימפטומטי בלבד.

מהו מכשיר ה-TENS?

מכשיר TENS הוא מכשיר קטן אשר נכנס לכיס, ומופעל בסוללות רגילות. השימוש במכשיר מתבצע על ידי חיבור אלקטרודות מהמכשיר אל העור באזורים ספציפיים בגוף, ולאחר מכן, הפעלת המכשיר גורמת להפקת זרם חשמלי אשר מספק הקלה על הכאב. האלקטרודות ממוקמות בדרך כלל באיזורי הכאב, אך לעתים ממקמים אותן באזורים אחרים על פי המלצת הפיזיותרפיסט. לאחר שלומדים איך להשתמש במכשיר ה-TENS, המטופלים לוקחים אותו לביתם ומתחילים בטיפול ביתי יום יומי. מכשיר הטנס אינו אחד מבין מכשירים רבים, המיועדים לשימוש ביתי לאנשים הסובלים מכאבים.

איך מכשיר ה-TENS גורם להקלה על הכאב?

באמצעות הזרם החשמלי אשר מועבר ממכשיר ה-TENS אל מערכת העצבים מושגת הקלה מסויימת על הכאב. באופן כללי, כאב מורגש כאשר עצבים שטחיים שולחים אות עצבי ספציפי אשר מגיע אל המוח וגורם להפקת תחושת הכאב. ככל הנראה, הזרם אשר מגיע ממכשיר ה-TEN ועובר דרך העצבים גורם להפרעה חשמלית אשר מונעת מהם להעביר את האות העצבי המצביע על הכאב בחזרה אל המוח. בכך, מכשיר ה-TENS יוצר "שיבוש חשמלי" במערכת העצבים אשר מונע מהעצבים הללו להעביר למוח תחושת כאב, וגורם להקלה משמעותית על בכאב.

השערה נוספת בנוגע למנגנון המכשיר TENS:  ההקלה על הכאב נובעת משחרור אנדרופינים – חומרים המשוחררים מהגוף וגורמים לשיכוך כאבים ולהפסקת הרגשת הכאב.

השימוש במכשיר ה-TENS

לפני תחילת הטיפול הביתי במכשיר TENS עוברים המטופלים הערכה והדרכה על ידי פיזיותרפיסט המתמצא בשימוש במכשיר. במהלך המפגש הזה הפיזיותרפיסט מלמד את המטופלים על המכשיר, מכוון את עוצמת המתח, מסביר היכן לחבר את האלקטרודות ונותן דגשים נוספים בנוגע לשימוש במכשיר.

לאחר שמתחילים להשתמש במכשיר בבית, ניתן לשנות במעט את ההגדרות על מנת להגיע לטיפול אופטימלי. לדוגמא, חלק מהמטופלים ראו שהעלאת המתח גרמה להקלה טובה יותר על הכאב, ולעומת זאת אצל אחרים דווקא שינוי מיקום האלקטרודות תרם לשיפור המצב. חשוב מאוד לבצע את השינויים הללו באופן הדרגתי ומסודר, ובמידה ומרגישים שחל בלבול יש לפנות חזרה אל הפיזיותרפיסט לכיול ההגדרות מחדש.

מתי משתמשים ב-TENS?

שימוש במכשיר TENS מומלץ בעיקר במקרים בהם הכאבים חמורים ביותר, ולא ניתן להקל עליהם על ידי טיפול במחלה הבסיסית. בסופו של דבר, מכשיר TENS מספק הקלה סימפטומטית בלבד, ולכן במידה וניתן לטפל בהפרעה הבסיסית מעדיפים להקל על הכאב בצורה זו.

שיטת TENS מסייעת להקלה על כאבי שרירים, גידים, מפרקים או עצמות האופייניים למחלות שונות כמו אוסטאוארתריטיס, פיברומיאלגיה, טנדיניטיס וכו'. במקרים אלה השימוש במכשיר מתבצע כטיפול בודד או בשילוב עם דרכי טיפול נוספות.

טיפול בטוח אך לא מוכח כיעיל

חשוב להדגיש שקיימות חילוקי דעות לגבי השימוש במכשיר TENS, ולא כל אנשי המקצוע תומכים בו. בנוסף, בעוד חלק מהמטופלים מדווחים על שיפור במצבם לאחר תחילת הטיפול ב-TENS, מטופלים אחרים דווקא מאוכזבים ממנו, ומדווחים שלא שיפר את מצבם בכלל. מכיוון שהטיפול במכשיר TENS נחשב לבטוח ולא מזיק, ניתן לנסות אותו ולהמשיך בו במידה והוא אכן התגלה כיעיל.

מכשיר חדשני ויעיל, המשלב 4 טכנולוגיות: לייזר רך, שדה אלקטרומגנטי, אינפרא אדום ואור אדום, המסייעות בהפחתת הכאב

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.