פיזיותרפיה לאיזור הירכיים

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה לירך
פיזיותרפיה לירך

מתיחות הירך נועדו להחזיר את התנועה לירך ולשפר את הגמישות של השרירים אשר חוצים את המפרק. לאחר פציעה, הפיזיותרפיסט יתאים תרגילי מתיחות ייחודיים למטופל. בדרך כלל, התרגילים  מתבצעים 3 פעמים ביום בלבד כדי למנוע נזק או להפחית כאב.

מתי יש צורך בפיזיותרפיה לירך?

פציעה או ניתוח מצריכים טיפול פיזיותרפי. תכנית אימונים תעזור למטופל לשוב לפעילות השגרתית ותעניק שיפור לאורח החיים אליו רגיל היה המטופל טרם הפציעה. כדי להבטיח את יעילותה ובטיחותה של תכנית השיקום, התהליך יהיה תחת פיקוח של הפזיותרפיסט ובמעקב של הרופא המטפל.

מטרת הטיפול היא לחזק את השרירים התומכים במפרק הירך, דבר אשר מטרתו להפחית את הכאב. בנוסף, תרגילי מתיחת שרירים מפחיתים כאב ואף תורמים לגמישות השריר.

שבר בירך

שבר בירך זוהי פציעה נפוצה שפוגעת בעיקר בנשים מבוגרות הסובלות ממחלת אוסטיאופורוזיס. השבר בירך עשוי להתפרס במקומות שונים. שבר בירך יכול להמצא בתוך קפסולת המפרק או מחוץ לקופסית המפרק.

רוב האנשים שיש להם שבר בירך נדרשים לעבור ניתוח כדי לרפא את השבר בעצמות. קיימים מספר סוגים של שברים כאשר כל אחד מהם מצריך טיפול שונה. קיבוע שבר ייעשה במקרה בו חלקי העצמות נותרו במקומם לאחר השבר.

הקיבוע ייעשה באמצעות ברגים, מסמרים ומוטות מיוחדים המשמשים לקיבוע. במקרים חמורים יותר, כאשר חלקי השבר נעו ממקומם המקורי, ייעשה שימוש בתותבות, החלפת מפרק ועוד.

טרם הניתוח הפיזותרפיסט יבצע הערכת מצב , יבחן את היכולת התפקודית של הירך הפגועה ובעיות הקשורות למפרקים אחרים אשר עשויים להשפיע  על תהליך השיקום לאחר הניתוח.

לאחר הניתוח עיקר הטיפול יתמקד בחיזוק שרירים ותרגילי מתיחה. הפיזיותרפיסט ידריך את המטופל על הדרך הבטוחה לזוז כדי למנוע פציעה או נקע של מפרק הירך.

קרע ברצועות

מספר מחקרים הראו כי טיפול פיזיותרפי יכול להועיל כאשר מבצעים את התרגילים כראוי. מטרות הטיפול הפיזי במקרה זה, מתמקדות  בהפחתת המאמץ והפעלת הכוחות על שרירי הירך, השולטים בתנועת הירך.

הצמדת קרח או שקית חימום לאיזור הפציעה

השימוש בקרח יכול לעזור להפחתת הכאב והנפיחות באזור הפגוע.לעתים קרובות טיפול זה משמש אנשים עם פציעות אקוטיות. את שקית הקרח, עטופה בשכבות של מגבת מצמידים לירך למשך  כ 20 דקות. הפיזיותרפיסט עשוי להמליץ על המשך יישום הקרח לאחר החזרה הביתה, במשך 3-4 שעות.

שקית חימום יכולה לסייע בהקלה על נוקשות ירך וכאב. בנוסף, עצמים חמים מגבירים את זרימת הדם לאזור הפציעה, ובכך, מסייעים לזירוז תהליך הריפוי.

מומלץ להצמיד את גוף החימום לאזור הפציעה במשך 20 דקות.  שימוש בשקית חימום נעשה לאחר היעלמות הנפיחות במפרק הירך. בנוסף, ניתן ליישם שקיות חימום לפני מתיחה.

מתיחות ותרגילים

כאב באזור הירך, משבית את האדם ומוביל לחוסר תנועה. מחסור בתנועה עשוי לגרום לנוקשות במפרק הירך והשרירים המקיפים אותו, מה שהופך את התנועה לפעולה מסובכת.

הפיזיותרפיסט משלב מספר טכניקות כדי לשפר את התנועה. ביצוע תרגילים גופניים יכול לעזור להרחיב את טווח התנועה, לחזק את שרירים והכושר הכללי.

שיטות טיפול נוספות

פיזיותרפיסט עשוי להמליץ על שימוש במכשירים או התקנים כחלק מתהליך הטיפול, הכולל שימוש באולטרסאונד (US) וממריץ תוך עורי חשמלי עצבי (TENS) .

שיטת הטיפול המתאימה תבחר על ידי המטפל הפיזיותרפי, בהתאם לצרכים הספציפיים ומטרות היעד.

בנוסף, המטפל יכול להמליץ ​​ על שימוש בעזרים רפואיים כמו , מקל הליכה, הליכון או קביים על מנת למזער את הלחץ המופעל  על הירך הפצועה. המטפל ידריך על אופן השימוש.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

Picture of גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.